Головна » 2016 » Липень » 8 » ЛЮДИ. ПОЛЕ. УРОЖАЙ
09:32
ЛЮДИ. ПОЛЕ. УРОЖАЙ

ЖНИВА 2016 СТАРТУВАЛИ

Солодкий запах стиглої пшениці, гарячі дні й теплі ночі, наповнені гуркотом комбайнів, високі скирти соломи і гори золотого збіжжя – усе це означає, що прийшли жнива. Цьогорічне збирання ранніх зернових буде строкатим. Тобто, достигання хлібів на полях сільгосппідприємств району досить нерівномірне. А все тому, що минулорічної осені сівба озимих була розтягнута в часі. До того ж, напередодні жнив негода «потурляла» озимі на більшості полів, а подекуди випав досить потужний град і пошкодив хліби.

- Зернозбиральна техніка готова до проведення збиральних робіт, оскільки значна її частина куплена нещодавно та має гарантійний термін, - розповідає в.о. начальника управління агропромислового розвитку РДА Володимир Кавун. - Розрахункове навантаження в залежності від марки комбайнів складає від 15 до 60 га за добу. Середнє навантаження на 1 комбайн складе 165 га, що відповідає нормі. Збирання планується провести за 8-14  робочих днів. Важливо, щоб не підвела погода, адже цьогорічні її сюрпризи не завжди радують.

Господарства району повністю забезпечені паливно-мастильними матеріалами.

Залучати до збирання комбайни комерційних структур на сьогодні не планується. В районі достатньо підприємств з сучасним набором зернозбиральної техніки, які при потребі можуть надати допомогу у збиранні ранніх зернових та зернобобових культур.

Першими до цьогорічних жнив приступили у ФГ «Моноліт» (керівник С.Г.Супрун), СТОВ «Шийківське» (керівник В.В.Устименко) та ФГ «Кириченко М» (керівник М.О.Кириченко). До елеватора перше зерно надійшло від ФГ «Моноліт».

- Першочерговим завданням кожного керівника сільськогосподарського підприємства району має бути охорона праці та недопущення травматизму під час збору урожаю, створення належних умов праці, відповідний рівень заробітної плати та своєчасна її виплата працівникам. Також необхідно переглянути ставки орендної плати за земельну частку (пай). Ми повинні працювати в рамках чинного законодавства України і уже на наступний рік маємо розробити структуру посівних площ. Сільгосппідприємтсва району готові до збору урожаю. Жнива – відповідальна пора. Своєчасно організована оперативна робота дасть можливість в найкоротші терміни зібрати новий урожай без втрат, - зазначив під час наради сільгосптоваровиробників, що пройшла цього тижня і була присвячена початку жнивної компанії, голова РДА Віталій Кіян.

Коли я завітала до «Шийківського», мені одразу ж показали роботу токового господарства, адже дуже важливо не лише зібрати вирощений врожай, а й очистити та зберегти до реалізації. Як і завжди, там панували чистота і порядок. Складські приміщення завчасно підготовлені до прийому врожаю зернових. Добросовісно трудяться завідуюча током Марія Коломієць, вагарі Анатолій Головатенко і Ліза Нікітенко, водій Олександр Суліган, оператор ЗАВ-20 Федір Бірак, працівниці Оксана Хатнянська і Алла Сосновик.

На полі теж всі і все працювало як єдиний добре налагоджений механізм. Два «Дони» та «Кейс» снували по полю, періодично до них під‘їжджали машини, аби вивантажити з бункера стиглу пшеницю. І за всім цим процесом уважно стежила головний агроном господарства Ніна Устименко.

- На даний час врожайність озимих складає 34 ц/га, здане на елеватор зерно 3 класу. Добросовісно трудяться комбайнери Євген Устименко, Станіслав Коваленко, Віктор Дударенко, Микола Коваленко, Геннадій Віннік, Олександр Нікітенко. Своєчасно відвозять зерно від комбайнів водії Микола Калюга, Іван Ца-рьов, Юрій Безкоровайний, Василь Фалько. Дискує поля по краях і в загонках механізатор Василь Печений. Весь час на полі зварювальник Віталій Бурлачка і водій пожежної машини Іван Сидоренко. До речі, він же кожного ранку на полі продуває комбайни і перевіряє  стан всієї зерно-збиральної техніки. На скошені поля відразу заїжджає дискатор. На тракторі працюють у 2 зміни Віктор Купріянов і Сергій Павленко. Для жниварів організоване 3-разове гаряче харчування. Смачні страви для працюючих готують кухарі Ніна Колесова і Наталія Коваленко.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

 

 

Переглядів: 575 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
avatar