Головна » 2015 » Лютий » 21 » КООРДИНАЦІЙНА РАДА
13:18
КООРДИНАЦІЙНА РАДА

КООРДИНАЦІЙНА   РАДА

В Борівській райдержадміністрації відбулося засідання Координаційної ради з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Головував на засіданні заступник голови райдержад-міністрації Сергій Шутько. На порядок денний були винесені наступні питання: «Питання законності направлення Борівською ЦРЛ на розтин тіл померлих чорнобильців»; «Роз’яснення щодо внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; «Роз’яснення дії Постанови КМУ від 03.09.2014 року № 440 «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішенням суду, виконання яких гарантується державою»; «Фінансування со-ціальних виплат громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; графік перевезення пасажирів з м.Харків до смт Борова»; «Квартирне забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії».

 ЯКЩО ЛЮДИНА  ПОМЕРЛА

По першому питанню начмед Борівської ЦРЛ Ніна Сидоренко надала роз’яснення, що направлення на розтин тіл померлих чорнобильців надає не лікарня, а прокуратура або міліція. Обов’язкове проведення патолого-анатомічного дослідження померлих потрібно для направлення медичної справи на розгляд експертної комісії. Якщо ж ліквідатор не бажає, щоб після смерті проводили розтин його тіла, він повинен при житті написати заяву про відмову від проведення розтину. Написати заяву про відмову від цієї процедури можуть також найближчі родичі померлого одразу після його смерті, якщо причина смерті не викликає додаткових запитань з боку міліції чи прокуратури.

Начальник управління соціального захисту населення Оксана Гамора в свою чергу проінформувала, що у випадку, якщо смерть чоловіка пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, вдові надаються відповідні пільги. Комісією з визначення статусу осіб із числа, які постраждали внас-лідок Чорнобильської катастрофи Харківської обласної державної адміністрації встановлюється статус „дружина померлого громадянина із числа осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Основним документом для встановлення вищезазначеного статусу є експертний висновок причинного зв’язку смерті чоловіка з наслідками Чорнобильської катастрофи, який видається уповноваженою медичною комісією.

Член ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» Сергій Тарасюк наголосив, що чорнобильці часто хворіють, багато коштів іде на ліки, а коли людина помирає,  родині, яка і так всі кошти витратила на лікування, потрібно за власний рахунок доставити померлого в морг.  Відповідного транспорту на території району немає. Родичам померлих громадян самотужки доводиться вирішувати дану проблему за власний рахунок. Тож потрібно, щоб в районі був транспорт для перевезення померлих.

Заступник голови районної ради Анатолій Васильєв зазначив, що проблема транспортування померлих виникає не лише в чорнобильців, але й у інших громадян. Коштів в місцевих бюджетах  не вистачає для того, щоб придбати катафалк, але такий транспорт повинен бути в районі при комунальному господарстві.

В результаті обговорення Координаційною радою було прийнято рішення інформацію начмеда Борівської ЦРЛ Сидоренко Ніну Олексіївну взяти до відома, а селищному та сільським радам рекомендувати вивчити питання, щодо придбання катафалку, який би перебував на балансі ЖКГ.

 ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ

Стосовно другого питання головний спеціаліст управління соціального захисту населення РДА Галина Булочкіна повідомила, що в штаб народного депутата України Віктора Остапчука  (м. Харків) було направлено лист районної ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» з запрошенням взяти участь у засіданні координаційної ради. Члени ГО «Чорнобильці Борівщини» хотіли отримати роз’яснення від народного депутата щодо внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Нажаль, представник В.М. Остапчука  на координаційну раду не прибув.

Оксана Гамора, начальник УСЗН РДА, проінформувала, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 року № 76-VIII і ознайомила з основними змінами до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Заслухавши доповідачів, члени Координаційної ради вирішили звернутися до народного депутата України Віктора Остапчука щодо зустрічі з чорнобильцями під час чергового візиту в Борівський район,  доручити управлінню соціального захисту населення разом з керівництвом ветеранської громадської організації «Чорнобильці Бо-рівщини» в подальшому надавати роз’яснення громадянам, які постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи щодо змін в Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 ПОРЯДОК ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ

Начальник державної виконавчої служби Алла Калюга  надала роз’яснення щодо Постанови КМУ від 03.09.2014 року № 440 «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішенням суду, виконання яких гарантується державою».

Координаційна рада ви-рішила інформацію Алли Олександрівни взяти до відома та рекомендувати виконавчій службі надавати роз’яснення щодо  Порядку погашення заборгованості за рішенням суду. Всі громадяни, у яких виникають питання щодо погашення заборгованості, можуть звертатися за допомогою до виконавчої служби.

 СОЦІАЛЬНІ ВИПЛАТИ

Начальник управління соціального захисту населення Оксана Гамора проінформувала про фінансування соціальних виплат громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За 2014 рік громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи відшкодовано: щомісячну компенсацію за продукти харчування на суму 142 тис. грн., щомісячну компенсацію сім’ям з дітьми та витрати на безплатне харчування на суму 6,9 тис. грн., компенсацію на оздоровлення на суму 9,6 тис. грн., додаткову  відпустку на суму 8,3 тис. грн.

Одне з важливих місць у соціальному захисті постраждалих громадян займає санаторно-курортне лікування і оздоровлення.

Протягом 2014 року управління соціального захисту населення за рахунок державного бюджету сприяло оздоровленню шести громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи: чотирьох громадян І категорії, одного громадянина другої категорії та однієї громадянки категорії 3 Б.

В 2014 році фізичною особою підприємцем Гончаровою О.І. видано по безкоштовних рецептах ліки для двадцяти одного громадянина постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС,  на загальну суму 7002,91 грн.

Ізюмською центральною міською лікарнею надано пільги по безкоштовному зубному протезуванню п’ятьом учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС  на суму 2600 грн.

Для забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення за пільговими рецептами лікарів на 2015 рік згідно розподілу затверджено суму 6473 грн., пільги по безкоштовному зубному протезуванню суму 1582 грн.

На І квартал 2015 року затверджені тимчасові кошториси на: щомісячну компенсацію за продукти харчування на суму 39,5 тис. грн., щомісячну компенсацію сім’ям з дітьми та витрати на безплатне харчування на суму 2,7 тис. грн., компенсацію на оздоровлення на суму 2 тис. грн., додаткову  відпустку на суму 4,5 тис. грн.

На виконання заходів Програми ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» на 2014 рік затверджувалось 10 тис. грн. Протягом звітного періоду кошти з місцевого бюджету на Програму не виділялися.

На виконання заходів Програми ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» на 2015 рік також затверджено 10 тис. грн.

РУХ АВТОБУСІВ

Член ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» Олександр Калюга висловив свою думку про дуже незручний графік руху автобусу на приміському маршруті з м. Харків до смт Борова. Автобус рушає з Харкова о 12 год.20 хв. Люди, які приїжджають до обласного центру у різних справах: в лікарню, по роботі, на ринок і т.ін. не встигають на цей рейс, а наступний аж о 17 год. 30 хв. Рейс, який існував раніше о 14 год. був набагато зручнішим.

Координаційна рада ви-рішила рекомендувати перевізнику ФОП Капленко О.В.  змінити графік руху автобусу  з м. Харків до смт. Борова з 12 год.20 хв. на 14 год.

 КВАРТИРНЕ  ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Член ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» Микола Твердохліб  звернувся до селищного голови Олександра Тертишного з питанням, коли він отримає квартиру згідно квартирного обліку. Микола Іванович опинився в дивній ситуації. З 1987 року його сім’я стояла в черзі на отримання житла. В 2014 році нарешті замерехтів вогник надії щодо квартири. Більше того, навіть в пресі з’явилась інформація, що вже є розпорядження Харківської облдержадміністрації, згідно якого територіальній громаді Борівської селищної ради безоплатно передана квартира для чорнобильця. Та не все так сталося, як писалося. Обіцяної квартири досі немає.

Селищний голова роз’яснив, що в Україні розроблена Державна Програма по забезпеченню житлом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вищевказана програма на даний час не профінансована, тому квартирою Твердохліб М.І. не забезпечений. 

Координаційна рада прийняла рішення звернутися до народного депутата України Віктора Остапчука з питанням щодо фінансування Державної Програми по забезпеченню житлом постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

ДІТИ ЧОРНОБИЛЬЦІВ

Член ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» Сергій Тарасюк зазначив, що у розділі V ст. 27 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що до дітей, потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи, належать лише неповнолітні діти.  В той же час діти, які народилися після 1986 року від батька ліквідатора, часто хворіють, багато коштів іде не ліки, по два рази на рік проходять курси лікування в лікарні та не мають права на подовження статусу після досягнення повноліття. Статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надає право користуватися пільгами і компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», тож хочемо надати пропозиції про внесення змін до вищевказаного закону.

Було прийнято рішення направити звернення ветеранської громадської організації «Чорнобильці Борівщини» до народного депутата України Віктора Остапчука щодо внесення змін до законодавства з метою подовження статусу для дітей, які потерпіли від наслідків аварії на ЧАЕС, після досягнення повноліття.

 

Переглядів: 722 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar