Головна » 2015 » Травень » 27 » "КОЛОРАДСЬКА" СТРІЧКА
16:26
"КОЛОРАДСЬКА" СТРІЧКА

«Колорадська» стрічка

Років два тому довелося мені побувати на святкуванні Дня Перемоги в одному, не дуже віддаленому від райцентру селі. Під час традиційного мітингу серед присутніх я побачив молодого чоловіка з георгіївською стрічкою на лацкані піджака. Як виявилося, то був учитель історії місцевої школи. Чи знав учитель історії справжню історію (перепрошую за тавтологію) стрічки, яку в народі прозвали через її колір «колорадською»? Либонь, що ні.

Тож варто подати, бодай побіжно, дещо про походження і сучасне використання названої стрічки. Насправді, вона не має жодного відношення до перемоги СРСР у Другій світовій війні. У царській Росії її прикріпляли до ордена Святого Георгія, яким нагороджували солдатів. Орден запровадила в 1769 році цариця німкеня Катерина ІІ.

Після жовтневого перевороту 1917-го білогвардійці у боротьбі з червоногвар-дійцями широко використовували саме георгіївську стрічку, на противагу червоній. Під час другої світової війни російську імперську символіку відродила так звана Російська визвольна армія генерала-зрадника Власова, у тому числі і названу стрічку, яку саме тому деякі сучасні історики називають «власівською».

У 2005 році на вулицях російських міст почали масово з’являтися георгіївські стрічки, відроджуючи таким чином імперську символіку, що відповідало амбітним намаганням В. Путіна реанімувати Російську імперію. У 2007 році «георгіївську ленточку» благословив патріарх «Московский и всея Руси» Алексий ІІ. Того ж року по всьому світу було безкоштовно поширено понад 10 млн стрічок.

У лютому 2014 року в Харкові за ініціативи мера міста Г. Кернеса і тодішнього голови облдержадміністрації М. Добкіна було створено громадянський союз «Український фронт», головним символом якого проголошувалася георгіївська стрічка.

Зазначимо принагідно, що прихильники використання георгіївської стрічки апелюють до того факту, що складовою частиною декору орденів Слави 1-го, 2-го і 3-го ступенів (запроваджено в СРСР у 1943 році) є дана стрічка. Це так. Однак вкрай суперечливо з огляду на вищевикладені історичні факти: виходить, що радянський орден успадкував царську, білогвардійську і власівську традиції.

Наостанок зауважимо, що з нагоди 70-річчя перемоги СРСР над фашистською Німеччиною в сьогоднішній Росії з активністю гідною кращого застосування «експлуатують» саме георгіївську стрічку, також на території самопроголошених ніким не визнаних терористичних проросійських, так званих ЛНР і ДНР. А от Білорусія і Україна – країни, що зазнали у війні з гітлерівцями найбільших людських втрат, відмовилися від використання георгіївської стрічки. І це показово.

P. S. Частково дані про георгіївську стрічку взято з дослідження сучасного російського історика Ю. Соломатіна «Георгиевская ленточка: белогвардейская, гвардейская или власовская», яка поширюється в інтернеті.

Михайло ГОМОН.

 

 

Переглядів: 590 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar