Головна » 2016 » Лютий » 17 » Казначейська система України - надійна опора Держави
18:01
Казначейська система України - надійна опора Держави

13 лютого 1996 року в нашому районі почала працювати Державна казначейська служба України, тож завтра колектив управління відзначатиме 20-річчя установи.

Незмінним керівником служби протягом всього часу залишається Раїса Білик. Ось що вона розповідає:

- З чого ми починали?  Фактично з нуля. Ні технічного забезпечення, ні фахівців, ні досвіду… На момент створення на Казначейство України було покладено 8 функцій, а нині їх кількість зросла до 27. І це дозволило Державній казначейській службі посісти чільне місце серед органів виконавчої влади, які забезпечують фінансову стабільність економіки країни.

У 1996 році ми  розпочинали з фінансування видатків, пов'язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської аварії та оплату рахунків підприємств АПК. Було запроваджено постійно діючу систему контролю за надходженнями до держбюджету через систему комерційних банків та правильністю розмежування між бюджетами загальнодержавних податків та зборів та обов'язкових платежів.  Уже наприкінці  1997 року через органи Казначейства здійснювалося до 50% операцій з виконання Державного бюджету України.

Пам`ятаю, як у  1999 році в районному відділенні встановили 2 малопотужних комп'ютери "Вектра ". Рахунки для обслуговування бюджету були відкриті в банку "Україна". Вже через два роки на казначейське обслуговування переведено та розпочато розрахунково-касове обслуговування розпорядників коштів державного бюджету із забезпеченням попереднього поточного контролю їхніх первинних документів та контролю бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень і проведенні платежів. Окрім того, з 1999 року Казначейство України почало здійснювати безспірне списання коштів із реєстраційних рахунків установ та організацій, оплата видатків яких здійснюється з єдиного казначейського рахунку.

У 2001 році відбулося підключення Казначейства до системи електронних платежів Національного банку України. Тоді ж було запроваджено реєстрацію та облік органами Казначейства зобов'язань розпорядників бюджетних коштів.

Наступні роки були знаковими для місцевих органів влади. Саме в цей період здійснено переведення всіх місцевих бюджетів на повнофункціональне казначейське обслуговування. Тоді ж почали здійснювати покриття тимчасових касових розривів з місцевих бюджетів за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку.

Починаючи з 2008 року впроваджено формування та ведення Єдиного реєстру для розпорядників та одержувачів бюджетних коштів.

Як змінилися повноваження Казначейства України  в розрізі внесених змін до Бюджетного кодексу щодо міжбюджетних трансфертів?

Держава взяла  на себе повну відповідальність щодо надання освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами; забезпечення медичного обслуговування населення та заходів окремих державних програм з охорони здоров'я.

Для реалізації зазначених цілей Казначейство України перераховує місцевим бюджетам такі види трансфертів: освітня субвенція та медична субвенція.

Як надалі вдосконалюватиметься казначейська система?

Казначейство України з метою спрощення та  оптимізації взаємодії розпорядників та одержувачів бюджетних коштів у процесі обслуговування в органах казначейства прийняло рішення про запровадження електронної форми обслуговування клієнтів із використанням надійних засобів електронного цифрового підпису та сучасних інтернет-технологій. 

Система дистанційного обслуговування "Клієнт Казначейства - Казначейство" дасть можливість клієнту в режимі реального часу володіти інформацією про стан рахунків у казначействі та здійснювати операції не покидаючи власного офісу.      

Розроблена стратегія розвитку Державної казначейської служби України на 2015-2017 роки, яка визначає основні напрями розвитку системи казначейського обслуговування бюджетних коштів і коштів інших клієнтів. Її метою є підвищення дієвості та ефективності функціонування системи казначейського обслуговування, спрямованої на  зміцнення державної фінансової системи, дотримання принципів повноти, ефективності та результативності, цільового використання бюджетних коштів, покращення якості послуг, що надаються органами Казначейства.

Щоб здійснювати всі необхідні завдання, в районному управлінні казначейства працює невеликий колектив - 11 співробітників. Навантаження на кожного працюючого у казначействі дуже високе, тож не всі його витримують, дехто йде зі служби. Тому й цінує Раїса Іванівна тих, хто вже багато років трудиться в колективі. Це головний спеціаліст Вікторія Пацьора, заступник начальника-начальник відділу Ірина Радченко, головний спеціаліст інформаційних технологій Павло Чуб, який нині мобілізований і знаходиться у зоні АТО, а також начальник відділу-головний бухгалтер Світлана Безкровна.

Начальник управління Державної казначейської служби вітає колектив управління з ювілеєм і висловлює вдячність всім працівникам за їхню відданість справі, наполегливість та високий професіоналізм. Окрема щира подяка колишнім працівникам за вагомий внесок у розбудову казначейської системи, яка надійно стоїть на варті державних фінансів країни.

Колектив редакції приєднується до привітань і бажає усім казначеям управління нестримного руху вперед, досягнення нових високих цілей та здійснення усіх задумів. Миру, злагоди, добробуту та міцного здоров'я вам та вашим близьким.

Підготувала

Олена КОЛЕСНІКОВА.

Переглядів: 588 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar