Головна » 2015 » Червень » 26 » ЯК ВБЕРЕГТИСЬ ВІД ГРОЗИ
14:05
ЯК ВБЕРЕГТИСЬ ВІД ГРОЗИ

Як вберегтись від грози

Ніщо так не лякало наших предків, як яскраві спалахи блискавок, що краяли небо, і пекельний гуркіт грому. В них зосереджена величезна руйнівна енергія. Але якщо на спорудах їхні удари нейтралізують блискавковідводами, то люди мають захистити себе самі. І це можна зробити, якщо знати основні правила безпечної поведінки під час грози.

Пам’ятка

Блискавка - це іскровий розряд електростатичного заряду купчастої хмари, що супроводжується яскравим спалахом та різким звуком (громом).

Розряд блискавки характеризується великою силою струму, а його температура сягає 300 000° С. Дерево при ударі блискавки розколюється і може загорітися. Розкол дерева відбувається внаслідок внутрішнього вибуху через миттєве випаровування внутрішньої вологи деревини.

Розряд статичної електрики, зазвичай, проходить шляхом найменшого електричного опору. Чим менша відстань між предметом та купчастою хмарою, менший і електричний опір. Блискавка уразить, в першу чергу, найвищий предмет.

Для зменшення ймовірності ураження блискавкою споруд, об’єктів господарської діяльності встановлюють спеціальний захист – заземлені щогли з натягнутими високо над спорудами дротами - блискавковідводи.

  Як діяти під час грози?

Блискавка небезпечна тоді, коли слідом за спалахом чути грім. У цьому випадку потрібно терміново вжити запобіжних заходів.

Щоб убезпечити себе та своїх близьких, перед виїздом на природу потрібно уточнити прогноз погоди. Якщо прогнозують грозу, краще перенести поїздку.

Якщо ви у приміщенні - зачиніть вікна, двері, димарі та вентиляційні отвори. Не розпалюйте піч, тому що високотемпературні гази, що виходять з димаря, мають низький опір. У квартирі не слід користуватися водогоном - умиватися над раковиною, ванною. В жодному разі не можна купатися у ванній. Не розмовляйте по телефону, блискавка іноді влучає у натягнутий між стовпами провід.

Не підходьте близько до електропроводки, водостоків з дахів, до антен, не торкайтесь металевих конструкцій, металевих електроопор, опор мостів, дротяних огорож, не стійте біля вікна, вимкніть телевізор, радіо, інші електроприлади.

Якщо ви у лісі - сховайтесь серед низькорослих дерев чи кущів. Не ховайтесь під високими деревами, особливо соснами, дубами, тополями - вони мають високу електропровідність. Верба, клен та кущі мають низьку електропровідність.

Якщо ви у воді - пливіть до берега повільно, спокійно, не вимахуючи руками. Допливши, негайно вийдіть на сушу, відійдіть від берега, спустіться у низину.

Якщо гроза застала вас у човні - намагайтесь сидіти нерухомо, витягши весла з води. Не забудьте пригнути голову до колін.

У степу, полі при відсутності укриття (будівлі) не лягайте на землю, підставляючи електричному струму все своє тіло, а присядьте навпочіпки у виямці чи низині, обхопивши ноги руками та пригнувши голову. Земля у заглибленні має бути сухою, волога земля сильніший провідник. Не можна ховатися у поодиноких спорудах, хатинах, наметах, тим паче серед острівців дерев.

Якщо вас двоє, троє чи більше - не скупчуйтесь в укритті разом, а ховайтесь поодинці - можливе ураження блискавкою не загрожуватиме зразу всім.

Прямувати до сховища слід нешвидко, пригнувшись (розряди контактують із вищими точками, якою й може стати голова).

Якщо грозовий фронт захопив вас під час занять спортом чи роботою - негайно припиніть ці заняття. Металеві предмети (мотоцикл, велосипед, інструмент) покладіть на землю, відійдіть від них на 20-30 м.

Якщо гроза застала вас із довгими предметами в руках (вудочка, граблі, вила, лопата) - негайно покладіть їх на землю та відійдіть.

Якщо гроза застала вас в автомобілі - не виходьте з нього. Обов'язково зачиніть двері, підніміть вікна, щоб не було протягів, опустіть антену радіоприймача.

Якщо у вас є парасолька - в жодному разі не розкривайте її - в парасольці є металеві прути, які притягують розряди.

    Небезпечні передвісники

Якщо ви відчули, що предмети, які знаходяться навколо вас, наче дзижчать чи якось відлунюють, негайно поміняйте схованку, бо тут небезпечно!

Якщо волосся на голові мовби ворушиться чи здиблюється (принаймні вам так здається), перейдіть в інше місце, бо тут "накопичується" електрика, яка може "притягти" блискавку.

Запам'ятайте: всі електричні прилади, зокрема мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому, задля власної безпеки, не користуйтеся ними під час грози.

Сподіваємось, що використовуючи наші рекомендації, ви убережете себе від смертельної небезпеки, що таїть у собі блискавка.

Віталій СЕРНЕЦЬКИЙ.

Провідний Інспектор Борівського РС ГУ ДСНС України у Харківській області.

Переглядів: 594 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar