Головна » 2016 » Червень » 22 » ДОБРИЙ ГОСПОДАР
16:20
ДОБРИЙ ГОСПОДАР

ПРАВИЛА, НОРМИ РОЗТАШУВАННЯ ТА КОЧІВЛЯ ПАСІК

Сучасне бджільництво є важливою допоміжною галуззю сільського господарства. Його значення не обмежується лише виробництвом і одержанням прибутків від реалізації меду та іншої продукції. Запилення бджолами посівів і насаджень сільськогосподарських культур дозволяє значно підвищувати їх урожайність.

При організації пасіки потрібно враховувати те, що місце для неї повинно відповідати кращим умовам для бджіл і не створювати незручностей для людей. Пасіки розміщують на підвищених місцях, які добре прогріваються сонцем та захищені від вітрів, мають хорошу кормову базу, на відстані не ближче 500 м від шосейних доріг, високовольтних ліній, водойм і 1 км — від тваринницьких приміщень та переробних підприємств. Відведення земельних ділянок для розміщення такої пасіки необхідно погоджувати з державними органами ветеринарної медицини і місцевими органами влади.

Необхідні заходи для бджолярів:

1. Фізичні та юридичні особи розміщують пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою. Розміщення пасік на землях лісового фонду здійснюється безоплатно з урахуванням вимог Лісового кодексу України (3852-12).

2. Перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок.

3. Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку та провести всі необхідні дослідження у лабораторії ветеринарної медицини.

4. Поставити на облік у сільській раді за місцем по-стійного розташування пасіки, а у випадку кочівлі - у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. №184/82. Зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 2000 р №184/82).

5. У державних установах ветеринарної медицини отримати ветеринарне свідоцтво Ф №1 (за межі району), ветеринарну довідку (на території району) на перевезення бджолосімей на медозбір .

6. При отриманні повідомлення від організації (сільської ради, господарства через ЗМІ) про проведення обробки сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

Необхідні заходи для керівників:

За три дні до проведення обробки керівник сповіщає пасічників (населення) цієї місцевості (радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробки, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробки с/г угідь.

Порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

Відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у:

- неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин;

- порушенні технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, що призвело до погіршення умов у ареалах розселення бджіл;

- реалізації продуктів бджільництва та їх сумішей, що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи;

- ухиленні від обов'язкової ветеринарно-санітарної експертизи продуктів бджільництва та їх сумішей;

- порушенні правил ввезення на територію України та вивезення за її межі бджіл та продуктів бджільництва;

- реалізації на території України не зареєстрованих в Україні засобів захисту бджіл.

Законами України встановлено відповідальність також за інші види порушень у галузі бджільництва.

Олександр ПАХОМОВ.

Начальник РДЛВМ у Борівському районі.

 

 

Переглядів: 435 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar