Головна » 2016 » Серпень » 30 » Дикі кабани шкодять на полях
10:28
Дикі кабани шкодять на полях

 

Голова ФГ «Зірка» Віталій Таранов, юрист ФГ «Янтар» Григорій Семоненко і депутат районної ради Олег Саєнко звернулися до редакції з таким питанням: вже не перший рік на полях, що знаходяться поблизу Бахтина, Радьківки хтось наносить шкоду сільгоспкультурам. За словами вищеназваних чоловіків, ознаки пошкодження вказують на диких кабанів. Приїхавши на поле, орендоване одним із фермерів, ми дійсно побачили ділянки з поламаною кукурудзою.

Віталій Таранов має в обробітку 38 га землі, з них 10 засіяв кукурудзою. За його підрахунками витрати на придбання насіння, обробіток ґрунту, посівів склали близько 60 тис. грн. Крім цього, повинен заплатити за оренду землі. «Чи буде чим розрахуватися, якщо втрачу весь урожай кукурудзи? На сьогодні кабани пошкодили майже половину”, - бідкається фермер.

Юрист ФГ «Янтар» Григорій Семоненко за-значив, що від набігів диких кабанів страждає не одне фермерське господарство. Розповідає, у чому бачить вихід із цієї ситуації:

- На мою думку, пого-лів’я диких тварин має контролюватися, у  разі перевищення норми повинен здійснюватися відстріл. Полювання в нашому ра-йоні кілька років заборонено, тому свині розмножуються швидкими темпами й наносять шкоду сільгоспкультурам. Утративши частину свого врожаю, фермери хочуть знати, хто повинен відшкодовувати їм збитки і що посіяти наступного року, щоб отримати запланований урожай.

Голова Борівського мисливсько-рибальського товариства «Хантер» Віталій Шевченко надав таку відповідь:

- Одразу хочу наголосити на тому, що відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» мисливські тварини, що перебувають у стані природної волі, належать до природних ресурсів загальнодержавного значення. Згідно зі ст. 66 Конституції України кожен зобов`язаний не заподіяти шкоду природі.

Що стосується регулювання чисельності кабанів: на початку кожного року наше товариство під контролем органів лісової охорони та екологічної інспекції проводить перерахунок усіх диких тварин, які знаходяться на території мисливського господарства. Якщо норми перевищені, відповідно до законодавства ми купуємо ліцензію і проводимо відстріл тварин. Незважаючи на заборону  полювання  в Борівському районі, спеціальні дозволи на добування тварин нашому товариству надаються.

Борівське мисливсько-рибальське товариство «Хантер» фактично існує за рахунок коштів його членів і спонсорів. Ці гроші витрачаємо, зокрема, на годівлю тварин – щорічно купуємо близько 100 тонн зерна кукурудзи, тож можу запевнити, що тварини не голодують.

Щодо відшкодування збитків хочу зазначити, що в Україні відсутні законодавчі норми щодо відшкодування селянам збитків, які їхнім господарствам завдають лісові тварини. Щоб зберегти врожаї від кабанів, громадяни можуть застосовувати різні засоби відлякування тварин, огороджувати свої землі або страхувати посіви.

Сподіваюся, що сторони знайдуть порозуміння в цьому питанні й знайдуть такий спосіб його вирішення, щоб при цьому не страждали ні люди, ні тварини.

 

Тетяна СЕВЕРИН.

Переглядів: 903 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar