Головна » 2015 » Квітень » 17 » ДІЄВА ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ
15:49
ДІЄВА ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

ДІЄВА ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

В 2014 році в Україні з’явилася нова категорія населення – ті, хто вимушено змінили місце свого проживання задля збереження власного життя та життя близьких в умовах насилля, військових дій.

Особливо важливо сьогодні не залишитись осторонь проблем вимушено переміщених осіб, адже більшість з цих людей зазнали травмування психічного стану. Незаплановане поспішне переселення, нове середовище та невизначене майбутнє викликають тривогу і страх у людей, які вимушено покинули свої домівки.

В Борівському районі  до вирішення проблемних питань, які з’являються в громадян, що переїхали з АР Крим, міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, залучені всі служби: надзвичайних ситуацій, со-ціального захисту, центр зайнятості, Пенсійний фонд, охорони здоров’я, освіти, міграційна служба, дільничні інспектори, Червоний хрест, служби для сім’ї, дітей та молоді, Борівська районна громадська організація «Суспільна Служба України», інші. Скоординована робота спе-ціалістів всіх цих служб дає можливість оперативно вирішувати соціально важливі питання переселенців: оформлення пенсій, працевлаштування, влаштування дітей в дитячі садочки та школи, оформлення со-ціальної допомоги. До цього процесу долучилися і прості громадяни – вони надають житло для проживання переселенців, допомагають продуктами харчування та речами.

Для комплексного вирішення питань працевлаштування внутрішньо переміщених осіб в управлінні соціального захисту Борівського  району з ініціативи Борівського районного центру зайнятості створено консультаційний пункт,  в якому  внутрішньо переміщені особи мають змогу отримати інформацію щодо можливостей зайнятості з перших рук.

Під час роботи консультаційних пунктів спеціалісти центру зайнятості проводять анкетування для з’ясування потреб у працевлаштуванні внутрішньо переміщених осіб, які взяті на облік в управлінні соціального захисту  згідно з Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції. Фахівці надають інформацію про соціальні послуги служби зайнятості, інформують про те, що у центрі зайнятості їм допоможуть знайти роботу, пройти професійну підготовку чи перепідготовку за актуальними професіями, започаткувати власну справу, отримати статус безробітного та матеріальну допомогу на випадок безробіття. Корисною для вимушених переселенців є інформація про заплановані семінари та тренінги, які проводяться спеціалістами служби зайнятості, громадськими та волонтерськими організаціями, актуальні вакансії, консультації та правову допомогу з питань працевлаштування, рекомендації щодо вибору або зміни професії.

В консультаційному  пункті відвідувачі мають змогу отримати буклети, брошури та інші інформаційні матеріали щодо послуг служби зайнятості.

Під час зустрічей мо-більної групи, яка створена в Борівському РЦЗ, спеціалісти центру зайнятості розповідають про послуги, які надає служба зайнятості. Надається інформація  про можливості використання інтернет-порталу «Труд» для пошуку роботи. Озна-йомлюють з вакансіями Борівського району, Харківської області та з варіантами працевлаштування з наданням житла по Україні.

 Мобільна група активно працює на території Борівської селищної ради, Підлиманської та Піско-Радьківської сільських рад та тісно співпрацює з Товариством  Червоного Хреста України в Борівському ра-йоні та Борівською  районною громадською організацією «Суспільна Служба України».

Починаючи з березня 2014 року до квітня  2015 року до  районного центру зайнятості звернулося 137 осіб з числа вимушено переміщених осіб, з них 30 працевлаштовані, 23 особи взяли участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру, 4 особи проходили професійне навчання.

 На даний час  на обліку перебуває 61 особа, в тому числі 49 мають статус безробітного.

З метою залучення переселенців до самозайнятості в Борівському РЦЗ спільно з Міжнародною організацією з міграції та відокремленим підрозділом громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Українські рубежі» 30-31 березня відбулися заходи для безробітних.

Для внутрішньо переміщених осіб, які виявили бажання започаткувати власну справу, досвідчені тренери на волонтерських засадах розповіли про товари та послуги, що користуються попитом, про те, як взаємодіяти з державними інституціями в реєстрації та веденні підприємницької діяльності, як підготувати бізнес-план. Майбутні підприємці мали можливість за два дні освоїти основи маркетингу, бухгалтерського обліку та податкової звітності.

Учасники, які за підсумками тренінгів успішно захистять бізнес-план перед комісією Міжнародної організації з міграції, отримають професійне обладнання, інструмент або інші активи для провадження підприємницької діяльності, або матимуть можливість безкоштовно пройти навчання на професійних курсах для освоєння нової спеціальності чи підвищення вже існуючої. Також ці особи зможуть протягом року отримувати додаткові консультації щодо здійснення підприємницької діяльності.

Олена КЛИМЕНКО.

Директор Борівського РЦЗ.

 

Переглядів: 521 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar