Головна » 2015 » Квітень » 3 » ДЕНЬ ВІДДАЛЕНОГО СЕЛА
17:15
ДЕНЬ ВІДДАЛЕНОГО СЕЛА

ДЕНЬ ВІДДАЛЕНОГО СЕЛА

У Підлимані пройшов «День віддаленого села». По суті – це сходи громадян, на які були запрошені керівники різних установ та організацій району. У приміщенні сільської ради прямий діалог з підлиманцями мали голова Борівської райдержадміністрації Віталій Кіян, прокурор Борівського району Євген Устименко, директор районного центру зайнятості Олена Клименко, начальник Управління Пенсійного фонду Валентина Богуславська, начальник управління соціального захисту населення РДА Оксана Гамора, директор Територіального центру Зоя Костюченко,  головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Наталія Павленко, начальник відділу Держземагентства Микола Рябков, начальник Борівського районного відділення енергозбуту АК «Харківобленерго» Анатолій  Мокєєв, начальник Борівської дільниці газопостачання Куп’янської філії  ПАТ «Харківгаз» Віталій Ста-ріков, начальник Борівського райвідділу міліції Віталій Куроп’ятник.

МЕДИЦИНА

Серед питань, які турбують жителів села, гостро стоїть проблема медичного обслуговування. У Підлимані на даний момент взагалі відсутній сімейний лікар.

Як пояснила Наталія Павленко, зараз у районній медицині дійсно дуже напружене становище з кадрами. Лікарів не вистачає. Фахівці, що працюють, не можуть перекрити потреби всіх населених пунктів району. Та наприкінці березня до Борової повертаються троє лікарів-інтернів, один з яких і буде закріплений за Підлиманом.

Піднімалося також питання аварійного стану фельдшерсько-акушерського пункту, в якому руйнується дах. Покрівля потребує негайного ремонту. Та ситуація ускладнюється тим, що будівля знаходиться на балансі сільської ради і передана в оренду Центру ПМСД. За законом, сільрада спрямовувати кошти на ремонт приміщення, переданого в оренду, не має права, це «привілеї» орендаря.  А медицина фінансується з субвенції і на сьогоднішній день не забезпечена коштами на 100%, тож ремонтувати будівлю немає можливості.

Присутній у залі сільський голова Олександр Калінін та голова РДА Віталій Кіян пообіцяли допомогти у цьому питанні  і спільними зусиллями знайти шляхи його вирішення.

 ЦІНА НА ГАЗ. СУБСИДІЇ

Як і будь-кого сьогодні в нашій державі, жителів Підлиману хвилюють ціни на газ. Якщо в середньому сім’я, що мешкає в невеличкому будинку, цієї зими спалювала газу на 500 грн. в місяць, то як можна буде вижити, коли доведеться платити у 7 разів більше? Це при тому, що зарплати і пенсії залишаються на одному рівні, а ціни на все зростають у шаленому  темпі.

Начальник управління соціального захисту населення РДА Оксана Гамора дещо заспокоїла присутніх, пояснивши, що разом з цінами на енергоносії збільшена і сума субсидій. Кожен абонент разом з квитанціями на оплату у квітні отримає бланк заяви для нарахування субсидій, який разом з необхідними документами треба направити до УСЗН. З нового опалювального сезону субсидія, за рішенням комісії, буде нараховуватись і на понаднормативну житлову площу.  Якщо людина ніде не працює і не перебуває на обліку в РЦЗ, за розрахунок буде братися розмір мінімальної заробітної плати – 1218 грн.

Директор РЦЗ Олена Клименко зазначила, що 80 % осіб, які перебувають на обліку в районному центрі зайнятості, отримують грошові виплати в розмірі 544 грн. і для них саме ця сума буде враховуватись при нарахування субсидії, що значно вигідніше, ніж розмір мінімальної зарплати.

ЦІНИ НА ХЛІБ

Голова ради ветеранів Галина Карпівна Бабічева підняла питання щодо цін на хліб в Борівському районі, які неконтрольовано зростають з кожним днем все вище і вище, в той час як директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації з екрану телевізора запевняє, що соціальний хліб не повинен коштувати більше 3,80 грн.

Прокурор Борівського району Євген Устименко запевнив присутніх, що зараз на території району здійснюються перевірки щодо безпідставного подорожчання хлібо-булочних виробів, робиться відповідний аналіз. На сьогоднішній день мінімальна ціна хлібини з доставкою становить 4,30 грн., але кожного місяця вона змінюється, адже змінюється розмір затрат: зростає ціна на газ, електроенергію, паливно-мастильні матеріали і т.ін., в результаті зростає собівартість. До того ж, більшість хлібозаводів не мають прямих поставок і здійснюють їх через посередників, тому ціна збільшується двічі – свій відсоток додають постачальники, а потім ще й магазини.

Євген Вікторович також додав, що дещо в наших цінах все ж таки неможливо пояснити і мотивувати, адже в Борівському районі вони завжди вищі ніж у сусідніх Куп’янському та Ізюмському.

ГАЗОПОСТАЧАННЯ.      ПАТ «Харківгаз»

Найбільший шквал емоцій серед підлиманців викликали питання, пов’язані з діяльністю Борівської дільниці газопостачання Куп’янської філії  ПАТ «Харківгаз». Люди масово скаржаться на завищені показання лічильників (приписані куби) в квитанціях на оплату за спожитий газ. Начальник дільниці Віталій Старіков пояснює таку  ситуацію комп’ютерною програмою,  до якої заносяться зняті в домоволодіннях показання лічильників за кілька днів до кінця місяця. Програма автоматично розраховує середньодобову норму витрат і додає витрати за останні дні. Споживачів не влаштовує такий стан речей. Подібні скарги вже надходили до райдержадміністрації і навіть до прокуратури з різних населених пунктів району, та ситуація не змінюється. На сходах вдалося домовитись, що кожен абонент може внести зміни до показань свого лічильника зателефонувавши до Бо-рівської дільниці газопостачання Куп’янської філії  ПАТ «Харківгаз» не пізніше ніж за 2 дні до кінця місяця.

Ще з наболілого – проблеми з перевіркою лічильників. Вже багато хто з борівчан відчув на собі весь тягар такої перевірки. Працівники дільниці газопостачання знімають лічильник на перевірку, а через деякий час повертають в напіврозібраному, непридатному для експлуатації вигляді, ставлячи господарів перед фактом, що треба придбати новий, який зараз коштує більше 1000 грн. До того ж, встановлення лічильника теж платне. Крім цього, на час перевірки на місце знятого лічильника встановлюється тимчасовий, який, за спостереженнями споживачів, чомусь накручує вдвічі більше кубів газу, ніж його попередник. Людям доводиться жити в напівхолодній хаті, а платити більше, ніж за теплу. Інколи газовики на місце лічильника встановлюють перехідний патрубок, тоді нарахування здійснюються по кубатурі приміщення, що унеможливлює контроль витрат і теж здорово б’є по карману споживача. Жительці Підлиману, пенсіонерці  Галині Карпівні така перевірка лічильника обійшлася в 4000 грн. 

На запитання, скільки лічильників проходять перевірку успішно і продовжують служити своїм господарям після неї, Віталій Старіков назвав цифру 50 %.  Та виявити хоча б одну людину, яка б отримала свій лічильник назад у справному вигляді, нам так і не вдалося. До того ж, під час сходів громадян з’ясувалося, що заміну лічильників ПАТ «Харківгаз» своїм абонентам повинен здійснювати безкоштовно, але, як  зазначив Віталій Анатолійович, якщо сходиться різьба. Таке зауваження начальника дільниці викликало у присутніх напад гучного сміху.

Через подорожчання газу багато людей замислюються над встановленням твердопаливних котлів поруч з газовими. Віталій  Старіков наголосив, що це можливо за умови, коли два котли мають два окремих димоходи. Також він нагадав, що при користуванні газом у побуті категорично забороняється проводити самовільну перестановку, заміну та ремонт газового обладнання. Відповідно до «Правил безпеки газопостачання України», димові та вентиляційні канали підлягають періодичній перевірці з видачею відповідного акту, сезонно працюючі 1 раз на рік, від проточних водонагрівачів 1 раз на 6 місяців. На території району ці роботи проводять спеціалізовані підприємства «Фактор ЛТД» та ЧП НПФ «Техносервіс». У разі відсутності акту чи отриманні акту з негативним висновком, газове господарство може ініціювати відключення споживача від газопостачання.

ЕКОЛОГІЯ

Турбує жителів Підлиману і стан екології: у прибережній зоні купи сміття, які ніхто не прибирає; на базарі щуки продаються десятками кілограмів у період нересту та ін. Громадяни звернулися до прокурора та начальника міліції з проханням контролювати ці питання, здійснювати рейди, примушувати прибирати за собою, штрафувати порушників, карати браконьєрів. Євген Устименко та Віталій Куроп’ятник пообіцяли активізувати роботу у даному напрямку, а про її результати повідомляти на сторінках «Трудової слави».

Під час сходів порушувались також інші питання більш особистого характеру, на які окремі керівники давали запитувачам індивідуальні відповіді. Загалом, «День віддаленого села» у Підлимані пройшов у форматі конструктивного діалогу. Місцеві жителі, не залишаючи рідного села, мали можливість поставити актуальні  для  них запитання, отримати консультації, висловити скарги та пропозиції керівникам різного фаху. Райдержадміністрацією заплановано проведення таких заходів з залученням широкого кола ке-рівників в усіх сільських радах району. Тож чекайте, ми йдемо до вас.

Оксана ДУДНИК.

 

 

Переглядів: 640 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar