Головна » 2015 » Вересень » 25 » ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ
14:53
ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ

28 вересня - день боротьби зі сказом, який покликаний підвищувати інформованість населення про наслідки сказу, про те, як запобігти виникненню цього захворювання серед людей, здійснюючи боротьбу з його збудником серед тварин.

Сказ - смертельно небезпечне вірусне інфекційне за-хворювання, що передається людині від хворих тварин. Джерелом збудника сказу найчастіше виступають лисиці (25%), коти (25%), собаки (22,7%), сільськогосподарські тварини (13,4%), а також інші дикі тварини (5,4%). Однією з основних ознак хвороби є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, судоми при спробі пити воду. Саме тому сказ називають ще й гідрофобією.

Інкубаційний період сказу досить тривалий - від 15 до 55 днів (хоча може тривати і до року). Перші ознаки хвороби виникають лише тоді, коли в мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), які вилікувати неможливо. Для полегшення виснажливого стану хворого проводиться тільки симптоматичне лікування.

Однією з головних причин, що призводить до захворювання і смерті хворих на сказ людей, є небажання або незнання про необхідність пройти профілактичне антирабічне лікування. Крім того, причиною смерті від цього страшного захворювання стає пізнє звернення до фахівців, і, отже, пізній початок лікування, а також перерване профілактичне лікування або порушення режиму поведінки щепленого у період проведення антирабічних щеплень (вживання алкоголю).

Якщо вас укусила тварина або її слина потрапила на  шкіру чи слизові оболонки, головне - не панікувати! Треба ретельно промити рану (подряпину) водою з милом та негайно звернутися до медичного закладу. Не зволікаючи жодної хвилини!

Єдиним захистом від хвороби є щеплення, причому воно не має протипоказань! Треба знати, що щеплення ефективні тільки в тому випадку, якщо вони зроблені не пізніше 14 днів від моменту укусу або ослинення хворою твариною і проводилися за чітко встановленими правилами високоімунною вакциною.

Якщо вас укусила домашня тварина, з'ясуйте ім'я та адресу її господаря. Це необхідно для того, щоб ветеринар міг спостерігати за станом тварини протягом 10 діб від моменту укусу.

Відомості по  Борівському  району

Цього року з укусами тварин звернулося 25 осіб, із них 18 особам призначена антирабічна вакцинація.

Зареєстровані випадки укусів лисиць, собак, котів, єнотоподібних собак, бурундуків. Серед постраждалих одна вагітна жінка.

На жаль, ситуація з антирабічною вакциною надскладна.

Антирабічний імуноглобулін взагалі відсутній в Україні в зв'язку з відсутністю ліцензії.

Тому зараз, при зверненні в медичний заклад, постраждалому від укусу тварин  першу вакцину проводять з резерву медичного закладу, а в подальшому вакцинація проводиться за власні кошти.

Пам'ятайте: сказ неможливо вилікувати. Без своєчасного курсу антирабічних щеплень людина наражає себе на смерть.

Кожній людині, щоб запобігти захворюванню на сказ, необхідно дотримуватися наступних правил:

-  не контактуйте з безпритульними дикими тваринами, розповідайте дітям про небезпеку таких контактів;

- не провокуйте тварин на укуси: не намагайтеся їх дражнити, годувати, надавати допомогу невідомим і безпритульним тваринам;

- уникайте скупчень безпритульних собак;

- місце укусу (ослинення) слід негайно промити струменем проточної води з милом, краї рани обробити йодом та звернутися до травматологічного пункту за місцем проживання;

- в разі укусу твариною, якій ви надали притулок, потрібно звернутися до ветеринарної лікарні, ні в якому разі не виганяти і не вбивати її;

- своєчасно робіть своїм домашнім тваринам щеплення проти сказу.

Олександр ПОЛТАВЕЦЬ.

Лікар  хірург Борівської  ЦРЛ.

 

Переглядів: 412 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar