Головна » 2015 » Квітень » 24 » ЧОРНИЙ БІЛЬ УКРАЇНИ
09:31
ЧОРНИЙ БІЛЬ УКРАЇНИ

ЧОРНИЙ  БІЛЬ  УКРАЇНИ...

Вибух на Чорнобильській АЕС трапився глибокої ночі 26 квітня 1986 року. На місце по діїбула викликана команда пожежників. Сміливі й відважні люди, вони булишоковані побаченим і відразу здогадалися, що сталося. Однак думати було ніколи – і команда з 30 людей кинулася на боротьбу з лихом. З захисного одягу на них були звичайні каски і чоботи – звичайно, вони жодним чином не могли вберегтипожежних від величезних доз радіації. Цих людей вже давно немає в живих, усі вони в різний час померли болісною смертю від онкологічних захворювань.

Температура в реакторі в перші дні досягала 5000 градусів – до нього не можна було підійти. Над АЕС висіла радіоактивна хмара. Щоб прибити її до землі, реактор бомбили з вертольотів піском і поливали водою, однак ефект від цих дій був мізерний. У повітрі виявилося 77 кг радіації – ніби сто атомних бомб одночасно було скинуто на Чорнобиль.

Найстрашніше, що радянські люди не відразу дізналися про катастрофу, що сталася на Чорнобильській АЕС. Це дозволило запобігти паніці – саме цього і домагалася влада, закривши очі на те, якою ціною обернеться для людей їх незнання.

Нічого не підозрююче населення ще цілих два дні після вибуху спокійнісінько відпочивало на території, яка стала смертельно небезпечною, виїжджало на природу, до річки, теплим весняним днем знаходилися на вулиці діти. І всі вбирали в себе величезні дози ра діації. Мало того, 1 травня 1986-го року в усіх містах країни відбулися Першотравневі демонстрації, у яких взяло участь дуже багато дорослих та дітей. Інформації про небезпеку не було в ці дні ніякої, і люди навіть подумати не могли, що з далекого Чорнобилю вже насунулася на них біда.

«В вітрі стронцію і йоду

Перевищено стократ,

Та наказано народу

Вийти дружно на парад!

Світ навкруг трубить тривогу,

Хрипне цезієм земля,

Страховіття, Слава Богу,

Не доходить до Кремля!

Між зловісних хмар Чорнобиль

Смертю дихає чимдуж,

Хоч для страху часу обмаль,

В звуках маршу – кроком руш!

Поглинає перші дози

З прапорцями дітвора,

Нащо нам страшні прогнози?

Слава Партії! Ура!

Ще не знаємо про зону,

Про страшний Іржавий ліс

Тож немає нам резону

Проливати марно сліз.

Бравим кроком неодмінно

Маршируєм там і тут!

З Першотравнем Україно!

Радіації – салют!..»

У той час як періодичні видання всього світу сурмили про небезпеку, радянська преса відписувалася скромними заявами про те, що на ЧАЕС мав місце «нещасний випадок».

Хто знає, як довго радянський уряд приховував би цей «інцидент», якби не погода. Сильні вітри і дощі, що так недоречно пройшли по Європі, рознесли радіацію по всьому світу. Найбільше «дісталося» Україні, Білорусії і південно-західним областям Росії, а також Фінляндії, Швеції, Німеччині, Великобританії.

Вперше небачені цифри на лічильниках рівня радіації побачили співробітники атомної станції в м.Форсмарк (Швеція). На відміну від радянського уряду, вони поспішили відразу ж евакуювати всіх людей з прилеглої території, перш ніж встановили, що проблема – не в їх реакторі, а передбачуваним джерелом вихідної загрози є СРСР. А рівно через дві доби після того, як вченіФорсмарка оголосили радіоактивну тривогу, президент США Рональд Рейган тримав у руках знімки місця катастрофи на Чорнобильській АЕС, зроблені штучним супутником. Те, що було зображено на них, змусило жахнутися навіть людей з дуже стійкою психікою.

28 квітня була оголошена повна евакуація. 1100 автобусів колоною вивозили населення Чорнобиля, Прип’яті та інших прилеглих населених пунктів. Зона радіусом в 30 км була визнана зоною відчуження, не придатною для життя людини. Вода, худоба і рослинність на цій території були визнані непридатними до вживання і небезпечними для здоров’я.

Біля ЧАЕС був викопаний величезний рів. Його заповнили залишками реактора, шматками бетонних стін,  одягом робітників-ліквідаторів катастрофи. Протягом півтора місяця реактор був повністю запечатаний бетоном (т.зв. саркофаг) щоб уникнути витоку радіації. У 2000 році Чорнобильська АЕС була закрита.

У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650 тисяч чоловік, серед яких і 104 наших земляки з Борівщини.  47 з них вже немає серед живих. Зараз на території району проживає 72 ліквідатори тієї страшної аварії.

Загалом від неї в Україні постраждало майже 3,5 мільйона чоловік, у тому числі 1,5 мільйона дітей. Близько 73 тисяч українців стали інвалідами.

Більше 50 тисяч кілометрів території країни забруднено радіоактивними опадами.

Чорнобильська аварія та приховування її наслідків від населення - це ще один із злочинів радянської влади, який забрав вже мільйони життів і про який ніколи не можна забувати, щоб не довелося пережити все знов.

Тоді на захист всього світу стали прості люди - справжні герої. Саме такі герої ціною власних життів здобули Перемогу у 1945. Саме такі герої сьогодні захищають нашу Україну, ризикуючи життям в АТО. Ми глибоко вдячні їм і ніколи не забудемо їхні подвиги заради нашого життя. Слава  героям!

 

Переглядів: 439 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar