Головна » 2016 » Березень » 24 » Богуславські питання
09:57
Богуславські питання

 

Голова райдержадміністрації Віталій Кіян провів виїзний прийом громадян в с.Богуславка. Зустріч відбувалась у приміщені сільської ради.

Цього разу сельчани прийшли на прийом до керівника району не лише для того, щоб просити допомоги у вирішенні певних питань, а й щоб стати на захист свого сільського голови Володимира Мальченка. До цього їх спонукала стаття, яка вийшла в минулому номері нашої газети під рубрикою «Добрі справи» і мала назву «Все в наших руках». 

Люди обурені позицією жителів багатоквартирних будинків, які вважають, що благоустрій в їхніх дворах повинен постійно забезпечувати сільський голова. Зі слів громади, в цих будинках майже всі квартири давно приватизовані і існують, по суті, як окремі домоволодіння. Квартплату вони не сплачують через відсутність житлово-комунального підприємства в селі, воду отримують із свердловин, які безконтрольно поробили в підвалах. Коли облаштовувався майданчик для збору сміття, домовлялися, що кожна квартира сплачуватиме по 5 грн. в місяць за вивезення відходів. Та потім почалися сварки типу «той сусід виніс більше, хай більше і платить, а я не виносив, платити не буду».  Тож це питання так і лишилося не вирішеним. Сільський голова спочатку шукав можливості, домовлявся з фермерами, сміття вивозилось, але це не входить в обов’язки сільгосппідприємств. І сільська рада не може  офіційно надавати подібні послуги, та й відповідних ресурсів для цього не має.

- Ми ж не вимагаємо, щоб Володимир Степанович вивозив сміття з наших домоволодінь. Самі вирішуємо ці проблеми. То чому мешканці багатоквартирних будників цього не роблять? – говорять богуславці.

Також місцевих жителів турбує стан доріг у селі, який останнім часом значно погіршився. Особливо гостро потребує ремонту розбита військовою технікою дорога по вулиці Центральній. Нею часто користуються і борівчани, коли їдуть на Куп’янськ. Віталій Кіян пояснив, що завдяки фінансовій децентралізації ремонт сільських доріг тепер може здійснюватись за рахунок коштів сільської ради. Але дорога по вулиці Центральній є дорогою державного значення і фінансується державою. На жаль, немає механізму, який би дозволив про-фінансувати ремонт цього автошляху з місцевого бюджету. Тож доводиться чекати, коли нас почують в ПАТ ДАК “Автомобільні дороги України”.

Також під час зустрічі обговорювалось  питання добровільного об’єднання територіальних громад. Віталій Олексійович зазначив, що відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», держава буде здійснювати фінансову підтримку об’єднаних територіальних громад шляхом надання коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури. Громадяни разом з головою РДА обговорили всі плюси та мінуси перспективного плану об’єднання  селищної та сільських рад району в одну Борівську територіальну громаду.

Говорили також про проблеми з каналізацією у селі, нове кладовище, показники газових лічильників і рахунки за газ, пільги та інше. Обґрунтовані відповіді та роз’яснення були надані на всі питання, які турбували громадян.

Після спілкування з громадою очільник району відвідав місце, де зупиняються наші захисники під час ротації, адже надходили скарги, що там відсутні туалети і це спричиняє великі незручності воїнам і місцевим жителям. Насправді їх там виявилось два.

Проїхав Віталій Олексійович і до нового Богуславського кладовища, з яким пов`язано багато місцевих чуток: нібито розташоване воно на місці скотомогильника на непідготовленій території, до якої неможливо добратися через погану дорогу і т.п. Як виявилось, скотомогильник знаходиться значно далі нового цвинтаря, місцина там розчищена, під`їздна дорога підсипана і вже є перші поховання.

Оксана ДУДНИК.

 

Переглядів: 435 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar