Головна » 2015 » Червень » 19 » АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю
15:37
АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю

Як заощадити на комунальних платежах з  допомогою  Ощадбанку

У травні почала працювати державна програма енергомодернізації. Її мета - скоротити споживання енергоресурсів та знизити витрати на комунальні послуги.

Держава виділяє кошти мешканцям як приватних, так і багатоквартирних будинків, які можна використовувати: для енергомодернізації багатоквартирних будинків (для об’єднань власників багатоквартирних будинків (ОСББ)) та утеплення приватних будинків; покупки негазових котлів та обладнання для обліку тепла, гарячої та холодної води, радіаторів опалення з терморегуляторами (як у квартирах багатоквартирних будинків, так і в приватних будинках).

Про те, як працює програма і що потрібно зробити, щоб отримати компенсацію від держави, розповідає керуюча Борівським відділенням «Ощадбанку» Карина Шевченко.

- Хочу зазначити, що держава компенсує придбання негазових котлів, матеріалів і устаткування, вартість робіт до цього переліку не входить.

Щоб отримати компенсацію, потрібно зробити кілька простих кроків.

Оберіть товар (негазовий котел, матеріали чи обладнання), необхідний для проведення енергозберігаючих заходів. Зберіть пакет документів, необхідний для прийняття рішення по кредиту (вичерпний список можна дізнатись на офіційному сайті або в Контакт-центрі Ощадбанку). Отримайте згоду банку та приступайте до реалізації проекту. Зробіть мінімальний внесок і дайте підтвердження в банк. Отримайте кредит і надайте до банку документи, що підтверджують Вашу покупку. До 20 числа наступного місяця банк направить відповідну інформацію до Держенергоефективності.

Сума, отримана від держави, буде зарахована для погашення частини вашого кредиту.

При цьому важливо знати, що держава компенсує:

- 20% від загальної суми кредиту, максимум 5 тис. грн., - на купівлю негазових котлів;

- 30% від суми кредиту, максимум 10 тис. грн., - на купівлю енергоефективного обладнання та матеріалів для приватного будинку або для квартир у багатоквартирних будинках;

- 40% від суми кредиту на покупку матеріалів і устаткування, максимум 10 тис. грн. на одну квартиру, - для багатоквартирного будинку.

Наприклад, придбавши на 30 тис. грн. енергозберігаючі вікна, як фізична особа ви можете отримати кредит в Ощадбанку на суму 27 тис. грн. При цьому держава бере на себе 8,1 тис. грн. Кредит надається на термін до 3-х років під 25% річних.

- Це дійсно вигідно?

- Ставши учасником державної програми, ви знижуєте тепловтрати (до 50%), а значить, і витрати на комунальні послуги. Значну частину вартості покупки (від 20% до 40%) компенсує держава. Решта суми кредиту розбита на тривалий термін - так, щоб щомісяця можна було платити прийнятну суму. Якщо з’явились кошти на дострокове погашення, сплачуйте в будь-який день без комісій. Крім того, енергомодернізація житла відчутно підвищує його вартість: за словами експертів з нерухомості, не менше ніж на 10%.

Тому, поки ще є час і  можливість - є  сенс скористатись  державною програмою.

- Які умови одержання кредиту на придбання енергозберігаючого обладнання?

- АТ «Ощадбанк» визначено уповноваженим банком на реалізацію Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки в частині «стимулювання населення до впровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини тіла кредиту, залученого на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу)» (далі – Державна програма).

Державна програма передбачає відшкодування частини суми кредиту одноразово  кожному позичальнику в розмірі 20 % суми кредиту, залученого ним за одним кредитним договором на придбання котла з використанням будь-яких видів палива та енергії (крім природного газу), але не більше як 5 000 гривень та за умови надання до Банку таким позичальником документу, який підтверджує отримання котла у продавця, а також в розмірі 30 % суми кредиту, залученого ним за одним кредитним договором на придбання енергозберігаючого обладнання та матеріалів.

На допомогу населенню в придбанні енергозберігаючого обладнання та матеріалів урядом виділено близько 250 млн. грн. бюджетних коштів.

Так, з метою реалізації державних ініціатив в сфері енергозбереження та енергоефективності, Банк розробив та затвердив стандартизовані умови споживчого кредитування фізичних осіб на впровадження енергозберігаючого обладнання, технологій та матеріалів.

- Які основні умови кредитування?

- Строк кредиту – до 3-х років; процентна ставка – 25% річних; максимальний розмір кредиту – 50 000,00 грн.; мінімальний початковий внесок – 10 % від вартості обладнання та/або матеріалів; разова комісія – 3 % від суми кредиту.

 - Які документи, необхідно подати для одержання кредиту?

- Паспорт громадянина України; податковий номер; документ про отримані доходи за останні 6 місяців; рахунок-фактура на обраний котел або енергозберігаюче обладнання/матеріал;  інші документи (після консультації в банку).

- Карино Сергіївно, і ще одне питання, яке стосується жителів ра-йону: як плануєте вчинити з відділеннями «Ощадбанку» в селах Борівщини?

- Що стосується відділень  на селах, то кожне з них має свою статтю  витрат і доходів, бо є безбалансовими відділеннями. Виходячи з цього, протягом 2 років аналізувалася ситуація фінансового стану  відділень у Чернещині, Богуславці, Ізюмському, Першотравневому, Вищому Солоному і було прийнято рішення про їх закриття, бо відділення збиткові.

Це пов’язано з тим, що Ощадбанк не заробляє виключно на прийманні платежів. Всі клієнти, які обслуговувалися в нашому банку, будуть переведені у відділення Укрпошти.

Інтерв’ю підготувала Олена КОЛЕСНІКОВА.     

 

 

 

Переглядів: 482 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar