Головна » 2015 » Червень » 5 » 31 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ
09:20
31 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

31 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров’я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов’язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням — можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну можна вважати також хворобою, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.

Якщо громадяни, що палять, не будуть змінювати свій спосіб життя, то безрезультатними будуть будь-які державні програми боротьби з серцево-судинними захворюваннями. Тютюнопаління призводить до збільшення ризику виникнення інфаркту міокарда у два рази. В п’ять разів більше спостерігається випадків раптової смерті в групі пацієнтів, які палять. Також курців супроводжує негативна тенденція по ризику виникнення інсультів, захворювання ниркових артерій, атеросклерозу нижніх кінцівок і периферичних артерій.

Куріння шкідливо впливає на здоров’я не тільки людини, що палить, а й тих, хто перебуває в оточенні курців і змушений дихати забрудненим тютюновим димом повітрям. Це так зване пасивне, або вимушене куріння. Адже, спалюючи цигарку, курець поглинає тільки половину отруйних речовин, інша половина потрапляє в оточуючу атмосферу. Надто небезпечні продукти горіння знаходяться в диму, який безпосередньо виходить з кінчика запаленої цигарки. В ньому міститься понад 2000 токсичних компонентів.

Особливо чутливі до тютюнового диму діти. Вміст нікотину у волоссі дозволяє розпізнати, чи курять в сім’ї, а також де саме це роблять: поза будинком чи в будинку. І найдивнішим є факт, що навіть у сім’ї, де курили лише поза будинком, в організмі дітей виявляли нікотин. Його вбирає одяг, меблі, стіни, а потім він як напівлетюча речовина разом з іншими компонентами тютюнового диму знову потрапляє у повітря, що також негативно впливає на організм людини, так само, як і повітря, яке видихають курці.

Лікування від тютюнопаління здійснюється: в наркологічних кабінетах центральних районних, міських лікарень, наркологічних кабінетах та денних наркологічних стаціонарах Харківського обласного наркологічного диспансеру, приватних наркологічних кабінетах.

Кидайте палити! Зробіть перший крок у Всесвітній день без тютюну!

Марина КОВЕРІНА.

Лікар-нарколог Борівської ЦРЛ.                                                                  

 

Переглядів: 471 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar