Головна » 2015 » Червень » 26 » 28 ЧЕРВНЯ - ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ
17:53
28 ЧЕРВНЯ - ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

28 ЧЕРВНЯ - ДЕНЬ КОНСТИТУЦІЇ  УКРАЇНИ

Про Україну можна казати як про державу з давніми конституційними традиціями, більше того - саме наша країна дала світові перший зразок демократичної конституції за 65 років до того, як було прийнято славетну конституцію Сполучених Штатів Америки, що її вважають відправною  точкою демократії. «Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького», укладені як угода між гетьманом Пилипом Орликом та Військом Запорізьким 5 квітня 1710 р., фактично і є першою європейською конституцією в сучасному її розумінні. Конституція Пилипа Орлика формулювала головні принципи побудови держави: православ'я - панівна релігія, відновлення автокефалії, означені кордони держави, визначені в рамках Зборівської угоди, поділ влади на законодавчу, виконавчу та судову. Конституція Пилипа Орлика, написана під значним впливом ідей західноєвропейського парламентаризму, діяла на Правобережній Україні до 1714 року.

Наступний етап відродження Української національної державності (1917-1920 pp.) пов`язаний з Третім і Четвертим Універсалами Української Центральної Ради від 7 (20) листопада 1917 p. та   від 7 (22) січня 1918 p., Конституцією Української народної республіки (Статут про державний устрій, права і вольності УНР) від 29 квітня 1918 p., Законом про тимчасовий державний устрій України від 29 квітня 1918 p., Тимчасовим основним законом про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії, ухваленим УНР на засіданні 13 листопада 1918 p.; Законом про тимчасове верховне управління та порядок законодавства в УНР від 12 листопада 1920 року. Проте значна частина зазначених конституційно-правових актів залишилася на папері і ніколи не була реалізована в процесі практичного національного державотворення.

За період радянської влади на території України  було прийнято чотири Конституції УРСР - 1919, 1929, 1937, 1978 років. Вони повністю копіювали союзні конституції і були формальними (декларативними), ос-кільки не відбивали реального стану справ тогочасного суспільства.

Перша Конституція незалежної Української держави була прийнята Верховною радою України 28 червня 1996 року. День Конституції України, відповідно до Основного Закону, є державним святом і неробочим днем.

Згідно з Конституцією, Україна - суверенна і незалежна, соціальна і правова держава (ст.1). Україна - унітарна держава, її територія в рамках існуючого кордону є цілісною і недоторканною (ст.2). Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (ст.3). Державною мовою в Україні є українська (ст.10). Президент України є главою держави і виступає від його імені. Президент виступає гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина (ст.102).

Прийняття Конституції України стало непересічним фактом у розвитку конституційного процесу на теренах Української держави. Нова конституція стала доказом здатності українського народу до державотворення та правотворення. Разом з тим , в результаті подій 2013 - 2015 років, набирає обертів процес конституційних змін. Ці дії в напрямку до оновлення Конституції не варто недооцінювати, адже вони є свідченням виправдано критичного ставлення Української держави і суспільства до чинного Основного Закону.

Переглядів: 646 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar