Головна » 2015 » Вересень » 25 » 27 вересня - Всесвітній день серця
11:37
27 вересня - Всесвітній день серця

27 ВЕРЕСНЯ –

Всесвітній день серця

З 2000 року за ініціативи Всесвітньої федерації серця у партнерстві з ВООЗ, ЮНЕСКО та за підтримки інших міжнародних організацій щорічно, в останню неділю вересня проводиться Всесвітній день серця.

У 2015 році Всесвітній день серця припадає на 27 вересня. Світова громадськість звертає увагу суспільства на те, що кожного року хвороби серця і судин є основною причиною біля 17 млн. смертей на нашій планеті. За даними ВООЗ, до 2030 року близько 23,6 млн. чоловік помре від хвороб судин і серця, які за прогнозом залишаться єдиними основними причинами смерті.

Щорічно в Україні від інфаркту міокарда помирає 50 тисяч осіб, реєструється майже 24 млн. захворювань системи кровообігу, тобто приблизно кожний третій випадок звернення хворого до лікувально-профілактичного  закладу охорони здоров’я відбувається з приводу зазначеної патології. Протягом останніх років поширеність серцево-судинних захворювань в нашій країні зросла приблизно в 1,8 рази.

 На жаль, в Україні немає належної профілактики АГ та інших факторів ризику, все ще зберігаються певні розбіжності між даними офіційної статистики і результатами епідеміологічних досліджень щодо кількості хворих з підвищеним артеріальним тиском (АТ) серед дорослого населення. Тільки 62% людей, які потерпають від підвищеного АТ, знають про те, що вони хворі на гіпертонію.

Найпоширенішими серцево-судинними захворюваннями є артеріальна гіпертонія та ішемічна хвороба серця, на частину яких припадає понад 82% всіх хвороб системи кровообігу.

Серце – життєво важливий орган, який відповідає за циркуляцію крові та забезпечення тканин киснем та поживними речовинами, таким чином дозволяючи організму людини нормально функціонувати, а також виводить шкідливі речовини, наприклад вуглекислий газ.

            Кожний день наше серце скорочується біля ста тисяч разів, для виконання цієї роботи йому необхідні кисень і поживні речовини, які постачаються до серцевого м’яза за допомогою судин, що оточують серце.

            На жаль, кожна третя людина помирає через серцево-судинні захворювання. Ураження серцево-судинної системи можуть виникнути у будь-кого, але існує низка причин,  які збільшують ризик захворювання. Вони мають назву – факторів ризику. Чим їх більше налічується, тим вищий ризик серцево-судинних захворювань. Фактори способу життя: куріння, низька фізична активність, неправильне харчування, стрес. Фактори стану здоров’я: високий рівень холестерину, високий кров’яний тиск, зайва вага, цукровий діабет, старіння, стать.

            З деякими факторами ризику, такими як старіння, боротися не можна, але інші можуть успішно корегуватися.

            Із збільшенням віку збільшується кількість людей, що помирають від серцево-судинних захворювань. Ризик розвитку серцевого нападу у чоловіків збільшується після 45 років, а у жінок після менопаузи. У чоловіків ризик розвитку серцевого нападу вищий, ніж у жінок, і він може виникнути раніше.

            Важливу роль при визначенні ступеню ризику відіграє спадковість. Наприклад, такі фактори ризику, як цукровий діабет, гіпертонічна хвороба і високий рівень холестерину в крові проявляються у людей з генетичною схильністю, тобто  в  сім’ях, де вже були такі захворювання.  

            Куріння, низька фізична активність, неправильне харчування і стрес – ось ці фактори, які можна контролювати. Це дуже, важливо оскільки вони призводять до гіперхолестеринемії, гіпертонії, діабету і зайвої ваги.

            . Потурбуватися про власне серце допоможуть такі поради:

  • Відмова від паління;
  • Уміння впоратися зі стресом та знаходити час для відпочинку;
  • Рухливий спосіб життя, виконання будь-яких фізичних вправ протягом 30 хв кожного дня;
  • Правильне харчування (зменшення в раціоні тваринних жирів, жареної висококалорійної їжі, збільшення вживання овочів і фруктів) обмеження солі до 5г. на добу, і вживання 1,5л рідини в день.

Дотримуючись цих правил можна знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Та не всі захворювання серця можна попередити. Значна більшість серцевих нападів і інсультів, що потребують екстреної медичної допомоги, трапляються вдома, коли поряд є хтось із членів родини, який може допомогти хворому.  При підозрі на виникнення серцевого нападу чи інсульту необхідно терміново звернутися по медичну допомогу.

     Всесвітня федерація серця пропонує основні ознаки та симптоми серцевого нападу та інсульту.

Ознаки серцевого нападу:

  • Дискомфорт в грудній клітці, стискуючий біль у грудях або за грудиною;
  • Дискомфорт або біль, який поширюється на інші ділянки верхньої частини тіла, наприклад на одну або обидві руки, під лопатку, на спину, шию, верхню або нижню щелепу, або ділянку шлунку;
  • Задишка, з відчуттям або без відчуття дискомфорту в грудній клітці.

Інші ознаки включають: немотивовану слабкість, втомлюваність, відчуття страху, холодний піт, нудота, блювання, голово кружіння і запаморочення.

Ознаки інсульту:

  • Раптова слабкість в обличчі, руці або нозі, частіше всього на одній стороні тіла;
  • Раптове запаморочення свідомості, проблеми з мовою або з розумінням мови,;
  • Раптові проблеми з зором в одному або обох очах;
  • Раптове порушення ходи, голово кружіння, втрата рівноваги або координації;
  •  Раптовий сильний головний біль з невідомої причини.

При появі будь-яких із цих ознак не можна зволікати, треба негайно викликати швидку допомогу чим раніше розпочати лікування, тим воно ефективніше.

Наталія ПАВЛЕНКО.

Головний лікар Борівського районного ЦПМСД.

 

Переглядів: 639 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar