Головна » 2015 » Квітень » 2 » 24 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ
11:16
24 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

24 БЕРЕЗНЯ - ДЕНЬ БОРОТЬБИ  З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

В Борівському районі спостерігається зниження захворюваності на туберкульоз, проте епідемічна ситуація залишається неблагополучною. В 2014 році зареєстровано 5 нових хворих на туберкульоз в т.ч. на відкриту форму туберкульозу. В 2014 році померло 4 хворих.

ТУБЕРКУЛЬОЗ-це інфекційне захворювання, яке викликається мікобактеріями туберкульозу. Збудник туберкульозу ще називається  паличкою Коха. Туберкульоз - крапельна, а точніше повітряно-пилова інфекція. Немає такого органу людини чи тварини, який би не уражався туберкульозом, хоча у 95% випадків мікобактерії туберкульозу попадають в організм людини при вдиханні запорошеного повітря. Залежно від того, який орган уражений, мікобактерії можуть виділятися з харкотинням, калом, спермою, із нориць тощо. Можна заразитися при вживанні заражених продуктів харчування, зокрема сирого молока, або погано провареного м’яса хворих на туберкульоз тварин. Рознощиками туберкульозу можуть бути мухи, таргани, деякі кліщі. Зараження можливе також при поцілунках, допалюванні чужих    цигарок, через книжки, пошкоджену шкіру, посуд і т. д.    Мікобактерії дуже стійкі в навколишньому середовищі. Так, в молочних продуктах вони живуть до 240 - 300 днів. В пилу, в т. ч. вуличному - до 6 місяців, на сторінках книг - протягом 2-3 місяців. Мікобактерії добре витримують нагрівання до 85 градусів і охолодження до мінус 200 градусів. При температрі - 23 градуси мікобактерії зберігають життєздатність протягом 7 років, а прямі сонячні промені  їх  вбивають через 2-6 годин. Збудники туберкульозу зберігаються у річковій воді, в грунті - 1 - 2 роки, у приміщеннях при розсіяному світлі - до 1,5 місяця, в сирих підвальних приміщеннях і ви-грібних ямах – до 6 місяців, у фекаліях і на пасовищах - до 1 року.

Людина, зазвичай, народжується вільною від палички туберкульозу, але на 5 день свого життя отримує щеплення БЦЖ - живу культуру з вакцинного штаму збудника. Протитуберкульозна вакцинація не захищає людину від зараження і не вбезпечує її від хвороби. Мета її - заздалегідь підготувати організм до зустрічі зі збудником, навчити контролювати його. Коли мікобактерії слабкі або їх мало, то завдяки імунітету організм швидко звільняється від інфекції.

Захворювання виникає тоді, коли з будь-яких причин, внаслідок збільшення збудника в організмі, імунна система людини пригнічується і розвивається імунна недостатність ( імунодефіцит). Застудні захворювання, катари верхніх дихальних шляхів, СНІД,   непосильна  праця,   негігієнічні  умови  життя,   погане  харчування,   зловживання алкоголем, наркотиками, паління та інші шкідливі звички значно ослаблюють опірність оранізму. Тож навіть мізерної кількості збудника, який до того мирно співіснував з організмом, може   бути   достатньо,   щоб   виникла   тяжка   форма   цього   захворювання.

Пригнічення імунітету також відбувається при тривалому стресі.

КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Ранніми проявами туберкульозу легень та інших органів є безпричинне змарніння, загальна слабкість, переважно надвечір, зниження праце-здатності, поступова втрата апетиту, безсоння, нервова вразливість, часто невисока гарячка в надвечірні години, потіння вночі.

При туберкульозі легень з’являється сухий, іноді впертий кашель. Початок туберкульозу легень у дітей супроводжується такими проявами, як в’ялість, байдужість, втрата апетиту, сонливість, покашлювання.

Туберкульоз часто маскується під різноманітні бронхолегеневі захворювання - пневмонію, тяжкий бронхіт, ОРВІ.

ПРОФІЛАКТИКА  ТУБЕРКУЛЬОЗУ

Для   своєчасного   виявлення  туберкульозу  необхідно      проходити флюорографічне  обстеження     легень. Його обов’язково  щорічно  слід проводити підліткам, робітникам зі шкідливими умовами праці та особам з груп ризику. Також рентген слід проходити курцям, а також тим, хто, страждає виразковою хворобою, цукровим діабетом і тим, хто переніс будь - яке легеневе захворювання.

Для своєчасного виявлення туберкульозу у дітей віком до 14 років слід щороку проводити пробу Манту (туберкулінова проба).

КОРИСНІ  ПОРАДИ

По можливості обмежуйте користування громадським транспортом, не відвідуйте місця громадського харчування, де пропонують посуд багаторазового користування та інші громадські місця, де є велике скупчення людей.

Уникайте присутності людей, які чхають, мають нездоровий зовнішній вигляд. Якщо хтось кашляє поруч з вами, затримайте дихання і відійдіть на 5 - 10 метрів, або зовсім покиньте приміщення. Бережіть своє здоров’я.

Якщо у вас постійний кашель, підвищена температура і піт вночі протягом більше ніж 3 тижні, обов’язково зверніться за обстеженням до лікарні.

Не купуйте на стихійних ринках продукти харчування, особливо молочні, м’ясо, які можуть бути заражені туберкульозом.

Найголовніше- зміцнюйте свій імунітет, ведіть здоровий спосіб життя, дотримуйтесь гігієнічних правил, повинне бути збалансоване харчування. БЕРЕЖІТЬ    СВОЄ   ЗДОРОВ`Я!

М.І.Сідаш.

Начальник Ізюмського міжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби у Харківській області.          

 

Переглядів: 569 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar