Головна » 2016 » Серпень » 15

 

Кожного року керівники сільгосппідприємств з нетерпінням чекають жнив. На 100% ніхто не може передбачити, яким буде врожай, адже погода мінлива й часто дарує свої «сюрпризи».

Та цей рік видався вдалим для багатьох господарств нашого району. Задоволений зібраним урожаєм і керівник СФГ «Перевесло» Юрій Семоненко.

- Я надаю перевагу одеським сортам пшениці, 35 ц/га – це непоганий результат для нашого господарства, - розповідає Юрій Миколайович. Звичайно, урожайність залежить від багатьох чинників: вчасного посіву, внесення добрив, від погодних умов та ін., але важливу роль має саме людська праця. Недарма ж у народі кажуть: «Земля потребує доброї погоди, доброго насіння, доброго робітника». Наш колектив невеликий, але працюють усі старанно, злагоджено. На комбайні трудився Олександр Міщенко. Віталій Чашка та Іван Харченко відвозили зерно з поля на тік, зараз ці чоловіки проводять оранку земель. Хочеться відзначити наймолодшого у нашому господарстві – тракториста Миколу Симоненка, який вперше був задіяний на жнивах, але працював дуже сумлінно. Особливо приємно, що цього літа мені допомагала донька Христина  - вона важила зерно. Це був її перший досвід роботи, адж ... Читати далі »

Просмотров: 475 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

 

Майже скінчилося літо, незабаром почнеться новий навчальний рік. Чи  створено всі необхідні умови для навчання школярів, перевіряла спеціальна комісія, яка 8 та 9 серпня здійснювала об’їзд усіх навчальних і дошкільних навчальних закладів.

До складу комісії увійшли начальник відділу освіти Борівської райдержадміністрації Т.Ю. Бондарівська, головний спеціаліст, начальник господарчої групи, методисти відділу, представники управління Держпродспоживспілки, районного відділу ДСНС.

Розпочався огляд з Борівської гімназії №1. Кожна класна кімната зусиллями батьків і вчителів старанно підготовлена до навчального процесу. Та особливо вирізняється серед інших кабінет О.М. Калмикової. Тут і ляльки-мотанки, і різноманітні вироби з природного матеріалу, паперопластики, картини та багато ін. Директор гімназії Л.Г. Терентьєва відзначила, що діти дуже люблять ходити на уроки в цей клас, адже тут не тільки цікаво, а й саме  навчання  проходить на високому рівні.

  За обласною програмою «Новий освітній простір Харківщини» заклад отримав сучасні швейні машинки, багато різного спортивного обладнання для уроків фізичного виховання. Завдяки цій програмі в Чернещинський НВК придбано меблі для їдальні, ігрової кімнати та холодильник.

Спортивним обладнанням поповнився й  Піско-Радьківський навчальний заклад.

Підтримується у гарному стані приміщення фізкультурно-оздоровчого комплексу, де займаються ... Читати далі »

Просмотров: 467 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

   Ця проблема не нова, але потребує інформування населення про такий стан речей. Особливу небезпеку, на сьогодні, становить розповсюдження

карантинних  бур’янів — це особливо шкідливі адвентивні види, яких немає на території країни або вони наявні обмежено і які контролюють спеціальними заходами. Карантинні бур’яни поширюються разом із насінням культурних рослин та іншими способами. Цьому сприяють переміщення великих обсягів посадкового матеріалу, продовольчого та фуражного зерна всередині країни та через кордон.
Поширення таких рослин, як амброзія полинолиста, повитиця польова, борщівник Сосновського та інших, що не характерні для рослинного покриву області, становлять загрозу й для місцевого біорізноманіття. Наведені види бур'янів поширені переважно в антропогенно порушених екотопах (узбіччя доріг, вирубки, закинуті пасовища та рілля). В подальшому вони активно розповсюджуються на сільськогосподарські угіддя та лісові масиви, повністю витісняючи корінні види рослин та руйнують стійкість екосистеми в цілому. Сприятливими факторами для поширення усіх видів цих рослин  є відсутність у місцевій флорі рослин-конкурентів, а також комах та тварин, що їх поїдають. Крім того, деякі з цих бур'янів небезпечні та отруйні.

 

 Що необхідно знати та як дотримуватись правил особистого захисту при знищенні бур'янів?

    Такий карантинний бур ... Читати далі »

Просмотров: 925 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

10 серпня відбулася апаратна нарада, яку провів голова Борівської райдержадміністрації Віталій Кіян.

З першою доповіддю виступила начальник фінансового управління РДА Надія Лемішко.                         

Зведений план по доходах загального фонду за  січень – липень 2016 року  виконаний на 106,9%, при плані 80823,9 тис.грн., фактично в місцеві бюджети надійшло 86415,3тис. грн. Власних доходів за січень - липень 2016 року в місцеві бюджети району  надійшло 17125,3тис. грн., що становить 172,4% до передбачених бюджетом, понад план надійшло 7193,9 тис. грн.. Районний бюджет виконано на 140,4%, селищний  - на 240,0%, сільські бюджети  - на  215,0% до передбачених бюджетом.   План по доходах загального фонду виконали всі сільські ради.

Підготовка до опалювального сезону

По цьому питанню доповів начальник відділу містобудування, архітектури, житлово-комунального господарства, з питань цивільного захисту та економічного розвитку і торгівлі районної державної адміністрації             &nb ... Читати далі »

Просмотров: 496 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

21 липня відбулося засідання ради сільськогосподарських товаровиробників Борівського району, на якому прийняті наступні рішення:

- рекомендувати єдину ціну на зерно озимої пшениці та ярого ячменю в розмірі 3200-3500 грн. за одну тонну, яке буде виділено для розрахунків по земельних та майнових паях (часток) у 2016 році;

- рекомендувати керівникам сільськогосподарських підприємств проводити розрахунки по земельних та майнових паях (частках) переважно у грошовій формі.

Просмотров: 509 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

Щорічно до 5 тис. безробітних мешканців Харківщини обирають профтехосвіту, про це повідомив директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

- Сьогодні оплата праці кваліфікованих робітників складає 10 - 17 тис. грн. Вони постійно затребувані роботодавцями. До 95% випускників Харківського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості працевлаштовуються.

Безробітні перенавчаються з фельдшера в станочники широкого профілю, з економіста на оператора верстатів з програмним керуванням, з інженера в швачку. Змінюють вищу освіту на професійно-технічну.

У Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості без іспитів і незалежно від віку вчать за 26 професіями. Слухачі здобувають знання в сфері будівництва та обслуговування будинків, сфері послуг, легкої промисловості, сфері громадського харчування та торгівлі, сільського господарства та інформаційних технологій. Для безробітних навчання безкоштовне, компенсуються витрати на проїзд.

- Основна частина фахівців готується для металообробної галузі. Токарі, фрезерувальники, оператори верстатів з програмним керуванням, слюсарі-ремонтники, заточувальники - ці професії на ринку праці користуються найвищим попитом. 56% ... Читати далі »

Просмотров: 355 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

 

Я народився на Борівщині, у селищі Постишеве, яке в народі називали Грачине. До селища мої батьки переїхали за 3 роки до мого народження, у 1932 році. Працювали в комуні, яка була там організована на той час. Пам‘ятаю, як мама розповідала, що всі тоді жили мирно, весело і дружно. Перші двоє синів, які народилися у моїх батьків, померли, їх теж називали Володимирами. Батько вірив: якщо сина назвати на честь вождя, то сім‘ю не чіпатимуть – не будуть розкуркулювати чи ще чимось шантажувати.

Мій дід Дмитро Андрійович виховував сиріт в колонії села Комарівка (поблизу Пісок-Радьківських), був дуже працьовитим і грамотним, навчав дітей обробці металу та дерева. Сам дід на той час умів робити рушниці, скрипки, знався на сільськогосподарському інвентарі. Він же навчив мого батька працювати на токарному станку і перед війною того направили на Харківський тракторний завод працювати на оборонку.

Коли мені минало 13 років, я пас телят за селом і все літо ночував у полі, аби щось заробити, бо хліба не вистачало. На трудодні давали по 200 грам, а зерно вивозили з України в соцдержави – Польщу, Угорщину, Кубу, Німеччину, Румунію, Болгарію (це той самий продовжений голодомор).

Спочатку років зо 2 телят було 98 голів, а потім поголів‘я збільшилося до 243. Тож мені доводилося багато бігати, від цього часто пухли ноги. А вранці м‘язи так боліли, що не можна було до них доторкнутися. Можливо, ті великі навантаження тепе ... Читати далі »

Просмотров: 352 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

 

Збирання врожаю зернових на Борівщині  виходить на завершальну стадію. Деякі керівники сільгосппід-приємств починають „чистити” поля від стерні її випалюванням. Бездумні дії часом призводять до непоправних наслідків і багатотисячних збитків.

Слід мати на увазі, що в період збирання врожаю категорично забороняється спалювання стерні, після-жнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема, і на тих, де жнива закінчилися. Випалювання стерні та залишків соломи призводить до пожеж на сусідніх полях, вимкнення повітряних ліній електропередач надвисокої напруги, а також пожеж лісосмугових насаджень.

Державі завдаються значні матеріальні та екологічні збитки. Відповідно до статті 771 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків у смугах відведення автомобільних доріг і залізниць без дозволу органів державного контролю у сфері охорони навколишнього середовища або порушення такого дозволу тягне за собою адміністративну відповідальність.

 Нагадуємо, що протиправне спалювання несе безпосередню загрозу як поверхневому шару грунту - вогнем знищуються всі добрива та мінерали, що призведе до неврожаю наступного року, так і несе загрозу сусіднім нескошеним полям і лісосмугам. Адже при сильному вітрі вогонь легко може перекинутися на зелені насадження та незбирані поля.

Пам’ ... Читати далі »

Просмотров: 324 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

 

Пахне хліб, 

Як тепло пахне хліб! 

Любов’ю трударів,

І радістю земною,

І сонцем,

       що всміхалося весною,

І щастям наших

                    неповторних діб.

Духмяно пахне хліб. 

$IMAGE1$

Саме ці рядки вірша Платона Воронька мені прийшли на згадку, коли приїхала на свято врожаю до агрофірми «Новий шлях» і перше, що побачила – пишний красивий, рум‘яний запашний коровай.

Святковий настрій для усіх хліборобів  створював Петро Лисенко, який виконував різножанрові пісні. І ось поступово майданчик перед їдальнею господарства, де традиційно щороку проводять обжинки, почав заповнюватися трудівниками агрофірми. На свято були запрошені всі, причетні до вирощування та збирання ранніх зернових, з родинами. Святково одягнені, з посмішками, з веселим настроєм вони очікували початку торжества. А це дійсно було торжество, торжество праці, торжество над примхами природи. Адже, не зважаючи на проблеми минулорічної осені і нинішньої весни, в господарстві отримано рекордний врожай озимої пшениці – майже 60 ц/га.

Саме про це говорили у своїх виступах генеральний директор «Нового шляху» Олексій Гомон і головний агроном Віктор Северин, головний інженер Віталій Павленко та бригадир Валерій Хомч ... Читати далі »

Просмотров: 739 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)

   Відкритий турнір з настільного тенісу "Борова-2016" відбувся 23 червня на базі спортивно-оздоровчого комплексу. Спортсмени з Харкова, Куп`янська та Борової змагалися по коловій системі і мали змогу помірятися силами з усіма учасниками змагань. Серед спортсменів були як любителі, так і майстри спорту, які врешті-решт і стали переможцями.

Перше місце відкритого турніру посів майстер спорту Сергій Коваль (місто Харків), друге - кандидат в майстри спорту Артур Горадзе (місто Ізюм), третє - майстер спорту Артем Суховатий (місто Харків).

Всі учасники турніру відзначили високий рівень організації заходу, проведення якого стало можливим завдяки підтримці депутата Харківської обласної ради Миколи Кириченка, заступника голови Борівської РДА Сергія Шутька та начальника відділу освіти РДА Тетяни Бондарівської.

Спортсмени мали змогу поспілкуватися та отримали цінний спортивний досвід.

Віталій КОЛЕСНІК.

Просмотров: 352 | Добавил: trudovaslava | Дата: 15.08.2016 | Комментарии (0)