Головна » 2016 » Травень » 08

ШИЙКІВКА: ДВА ПОКОЛІННЯ - ДВІ ВІЙНИ

Цього року ми відзначаємо 71-у річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Ще жива пам’ять про ті страшні лихоліття, а ми знову вимушені боронитися зі зброєю в руках і захищати свою землю від агресора. Тоді, в роки Другої світової, проти німецького нацизму воювало понад 6 мільйонів українців. Дві третини з них – не повернулися. А сьогодні гідні нащадки тих героїв, наслідуючи подвиг своїх дідів і бабусь, захищають наш мир і незалежність на сході України.

Галина Олександрівна з дитинства мріяла вчителювати, вона присвятила цій справі більшу частину свого життя, та до того, як стати педагогом, ще у зовсім юному віці їй довелося пройти через пекло війни.

Ще до початку воєнних дій, зростаючи в родині колгоспників, дівчина пізнала, що таке справжнє лихо. У 1933-му, в голодовку, маленькими померли її дві молодші сестрички. Вона досі пам’ятає сльози і розпач матері.

- Як же ж важко тоді було жити, які часи тяжкі були... – примовляє Галина Олександрівна, згадуючи свою юність.

В сім’ї Олексан ... Читати далі »

Просмотров: 694 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2016 | Комментарии (0)

Дитинство, розтоптане війною

Ранок. Тихо. Ледве повіває літній вранішній вітерець, колише море зеленого листя. Гарний світанок. Ще сонце не піднялося, а скоро воно вже буде високо-високо над землею і посміхнеться людям… Життя  прекрасне.

І ось саме такого літнього чудового ранку і дорослі, і діти почули страшне слово ВІЙНА. Війна - це завжди насильство і руйнування. Особливо багато горя вона приносить дітям, які залишаються сиротами, ростуть в нужді і голодують, не можуть вчитися і веселитися. Їхнє дитинство закінчується дуже швидко, війна назавжди залишає жорстокий слід в їхніх  душах. Мабуть, саме тому всі, хто пережив роки Великої Вітчизняної війни, так добре пам’ятають кожен день тих страшних воєнних років.

Напередодні чергової річниці великої Перемоги пропонуємо до вашої уваги, шановні читачі, спогад про воєнні роки дитини війни Агафії Трифонівни Василенко, бабусі Гаші, як її називають рідні та зна-йомі.

- Коли почалася війна, мені виповнилося 13 років. Разом з родиною я жила у Промені, це невеличке село біля Гороховатки. Ті роки запам’ятала дуже добре мабуть тому, що вони принесли багато горя у кожну родину. Мій батько пішов на фронт, а ми з мамою залишилися в селі.

Мені дуже запам’ятався в’їзд німців у село. Дорослі поховались, виглядали із-за хат, а ми, діти, відкривши роти, дивились… тоді ще ... Читати далі »

Просмотров: 447 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2016 | Комментарии (0)

Друга світова війна (1939–1945) стала найбільшим збройним конфліктом на планеті і одночасно найтяжчою трагедією в історії людства. У ній уперше і востаннє було застосовано ядерну зброю, здійснено найтяжчі військові злочини та злочини проти людяності. Унаслідок бойових дій, репресій проти військовополонених і цивільного населення, а також голоду, хвороб та виснаження загинуло від 70 до 80 млн. осіб, дві третини з яких – цивільні.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, яка розпочалася 1 вересня 1939 р. із німецьким вторгненням в Польщу. 110-120 тис. українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тис. з них загинуло протягом першого місяця війни.

22 червня 1941 року німецькі війська вторглися в СРСР. Протягом року з початку німецько-радянської війни Україна була окупована військами Третього Райху. Вигнання нацистів розпочалося в 1943 р. і завершилося наприкінці 1944 р. Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50 до 75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн. військо ... Читати далі »

Просмотров: 375 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2016 | Комментарии (0)