Головна » 2016 » Травень » 03

За підтримки депутата обласної ради Миколи Кириченка та депутата районної ради Сергія Федченка  відбувся турнір з волейболу серед  аматорських команд району. Вже вдруге спортсменів гостинно приймав  спортивно-оздоровчий комплекс. Цього разу в змаганнях взяли участь 8 команд. З десятої ранку до шостої вечора спортсмени вели запеклу боротьбу. Як результат - 3 місце зайнята команда “Іскра” з Підлиману, 2 місце посіла команда ГКС і переможцями цього разу стали хлопці з команди “Прогресс” села Ізюмське.

Віталій КОЛЕСНІК.

Просмотров: 360 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

У Борівському ДНЗ № 1 пройшов Тиждень безпеки дитини, протягом якого діти виконували цікаві ігрові вправи,  відгадували загадки, пригадали прислів’я та приказки на тематику безпеки життєдіяльності та жваво відповідали на поставлені питання.

А коли проходила розвага «Абетка безпеки», до нас завітав провідний інспектор Борівського районного  сектору  ГУДСУ  з надзвичайних  ситуацій,  старший лейтенант служби цивільного захисту Віталій Сернецький. З неабияким зацікавленням дошкільнята сприйняли зустріч із ним. Віталій Іванович продемонстрував дітлахам костюм пожежника, а також повторив з ними правила безпечної поведінки з вогнем. Кожен бажаючий мав можливість відчути себе справжнім рятувальником,  примірявши каску пожежника.

Дошкільнята, які брали участь у даному заході, крім позитивних вражень і задоволення, отримали й практичні навички та уявлення про небезпечні для людського життя ситуації та поведінку в них.

Ольга СИДОРЕНКО. Завідувач ДНЗ №1.

Просмотров: 452 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

ДВІ ГРОМАДИ БОРІВШИНИ СТАЛИ ПЕРЕМОЖЦЯМИ КОНКУРСУ «РАЗОМ В МАЙБУТНЄ»

Визначено переможців обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом у майбутнє». Цього року з 1539 поданих до Конкурсного комітету заявок 403 міні-проекти перемогли, набравши найбільшу кількість балів. У Борівському районі стати переможцями пощастило Підлиманській та Першотравневій громадам.

Підлиманська громадська організація «Відродження Підлиману» подавала на конкурс міні-проект «Капітальний ремонт по заміні дерев’яних віконних та дверних блоків на енергозберігаючі металопластикові у Підлиманській амбулаторії загальної практики сімейної медицини (АЗПСМ) Підлиманської сільської ради Борівського району Харківської області». Загальний обсяг фінансування по цьому проекту становить 41,990 тис.грн., 20990 з них буде надано з обласного бюджету, 18990 грн. – співфінансування з бюджету сільської ради, а 2100 грн. – кошти громадської організації «Відродження Підлиману».

Ініціативна група села Першотравневе перемогла з проектом «Збережемо тепло у школі. Заміна вікон». На заміну вікон у Першотравневій  ЗОШ згідно з проектом потрібно 198, 842 тис.грн. 99,421 тис.грн. надійдуть у вигляді субвенції з обласного бюджету, 89,497 тис.грн. заплановано виділити з бюджету сільської ради, 9942 грн. – повинна зібрати громада се ... Читати далі »

Просмотров: 450 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

З приходом  потепління  зростає активність кліщів  та комах,  які є переносниками збудників багатьох  інфекційних захворювань   як у  людей, так і у тварин. 

Велику небезпеку   несуть   кліщі,  вони  переносять захворювання:  клiщовий енцефалiт, геморагiчна гарячка,  чума, туляремiя,  борелiози,  бартонельози, клiщовий тиф, пiроплазмоз (бабезiоз),  демадекоз та ін.

Фактори, які сприяють поширенню кліщів  - це оптимальна температура, вологість і специфічна рослинність. Велика кількість кліщів знаходиться в лісах, парках,  терниках,  ярках, пасовищах, на узбіччі доріг.  При  укусі кліщів  у тварин розвивається анемія, інтоксикація, знижується резистетність організму, тварини худнуть, втрачають продуктивність, розвиваються дерматити. В період масового паразитування кліщів державними спеціалістами ветеринарної медицини району будуть проводиться лікувално-профілактичні обробітки великої рогатої худоби для уникнення захворювань.

Рекомендуємо в сезон, коли починається ризик зараження,   не гуляти з домашніми улюбленцями в лісистій місцево ... Читати далі »

Просмотров: 360 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

Наш земляк Володимир Мішустін став абсолютним чемпіоном з армспорту виборовши це звання на чемпіонаті України, який проходив в Новоград-Волинському Житомирської області.

У 32 роки Володимир здійснив свою заповітну мрію – став чемпіоном України та отримав звання майстру спорту з армреслінгу. Дорога до мрії була довгою і непростою.

Ще в старших класах він захопився важкою атлетикою і силовою боротьбою на руках. В 2000-му вперше взяв участь в обласних змаганнях та виборов  І місце. З тих самих пір і розпочалась його спортивна кар`єра. Постійні тренування дали позитивні результати і на всіх змаганнях, де Володимир брав участь, він обов`язково займав призові місця.

В гості до редакції Володя прийшов з цілим оберемком медалей.

- Це лише маленька частина колекції, - з гордістю сказав чемпіон.

І серед  всього цього різноманіття золотом ви-блискували дві новенькі медалі.

- Це за перемогу на чемпіонаті  України в  Новоград-Волинському, – продовжив розповідь Володимир. – Одна за ліву,  друга - за праву руки в категорії учасників  вагою понад 100 кг. Коли тренер запропонував взяти участь, ні секунди не вагався ... Читати далі »

Просмотров: 426 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016

З приходом весни працівники Борівської прокуратури активно взялися за наведення ладу біля своєї адмінбудівлі.  Спочатку було спиляно старі ялини та верби, що викликало неабияке обурення небайдужих громадян, хоча установа й мала всі необхідні дозволи на вирубку.

Протягом тижня на вивільненій місцевості тривали роботи – було висаджено молоденькі туї, ялинки, різні плодові дерева, кілька кущів троянд та інші квіти.

Та не судилося «прокурорському» парку прикрашати вулицю, так би мовити, у повному складі. У першу ж ніч після висадження плодових дерев небайдужі до чужого добра злодії поцупили 5 саджанців – 4 черешні і 1 яблуню.

Інакше як злочином це не назвеш. Злочинцям байдуже до роботи інших людей, до краси наших вулиць і селища. Чи приймуться вкрадені рослини і що з них виросте, нам не відомо, та хочеться, щоб врешті-решт в людей прийнялась і проросла совість.

Просимо небайдужих жителів повідомляти про подібні випадки до поліції та у редакцію газети. У разі, якщо станете випадковим свідком злочину - фотографуйте і надсилайте фото нам. Борівщина повинна знати своїх “героїв” в обличчя.

Просмотров: 282 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

 

Весна. Квітень. Моє рідне селище Борова потопає в зелені, білому цвітінні садків, різнобарв’ї тюльпанів. Навколо красиво і затишно.

Я поспішаю до школи. Дорога пролягає через парк, де у глибокій задумі серед дерев височать пам’ятники загиблим героям. Підходжу до одного з них. На стелі цього пам’ятного знака викарбувані журавлі та імена героїв - ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які ніби разом з журавлями відлітають від нас у вічність. Серед них є й знайоме мені прізвище - мого рідного дідуся, Івана Яковича Корнієнка.

Мій дідусь також брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Йому довелося перебувати безпосередньо біля реактора атомної електростанції і на власні очі бачити  цю страшну трагедію.

Всі рідні раділи поверненню дідуся додому з тієї страшної місії. Він знову повернувся до своєї роботи. Мій дідусь був хліборобом, любив працювати на землі.  Але перебування на ЧАЕС  підірвало його здоров’я, тому він рано пішов з життя.

Я дуже пишаюся своїм дідусем і дуже сумую за ним.

26 квітня минуло 30 років з дня аварії на ЧАЕС. Я щороку приходжу з мамою до пам’ятника, цього святого місця, щоб вшан ... Читати далі »

Просмотров: 421 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

Нещодавно відбулися районні змагання з волейболу  на Кубок «Весна - 2016» серед команд юнаків та дівчат 9-11 класів загальноосвітніх шкіл району та вихованців старшої вікової групи Борівської ДЮСШ.

Змагання серед дівочих команд проходили на спортивній базі Борівської ЗОШ №1. В них взяло участь 8 команд загальноосвітніх шкіл району. За підсумками жеребкування команди були розподілені на дві підгрупи, в яких змагання проходили за коловою системою, що в повній мірі дало можливість виявити найсильніші  команди.

Звання чемпіона турніру отримала команда Піско-Радьківської ЗОШ (тренер-викладач Голик В.О.), ІІ місце посіла команда Борівської ЗОШ  №1(тренер-викладач Мизюк В.А.), ІІІ-місце зайняла команда Чернещинського НВК (тренер-викладач Серебряков С.П.).

Змагання серед команд юнаків проходили на спортивній базі Борівської ДЮСШ. У них взяли участь 9 команд загальноосвітніх шкіл району. За жеребкуванням команди були  розподілені на три підгрупи, в яких змагання проходили за коловою системою. Переможці в підгрупах у фіналі боролися за звання чемпіонів турніру.

В  напруженій боротьбі за ІІІ місце між командою Борівської ЗОШ № 1 (трене ... Читати далі »

Просмотров: 352 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

 

До виконавчого комітету Борівської селищної ради неодноразово зверталися жителі селища, розповідаючи, що колись в центрі Борової росли прекрасні троянди. То чому ж зараз не можна створити таку красу? І доки будуть на клумбах лише квіти-майори? Вони, звісно, дуже хороші й красиві, але хотілося б чогось ще кращого.

І ось, навесні цього року, працівники житлово-комунального підприємства винайшли кошти на такі довгоочікувані квіти. Спочатку троянд закупили на 1 000 тис. грн. і з радістю висадили навпроти районної центральної лікарні, а решту - на клумбі в центрі селища. Бухгалтер селищної ради захопилася цією ідеєю та принесла свої власні троянди, які із співробітниками висадили в парку біля «Дерева кохання». Деякі керівники організацій та установ пообіцяли закупити ще на одну-дві тисячі грн. троянд аби наше селище стало ще прекраснішим. Працівники благоустрою розробили план посадки. Але…

В ніч з суботи на неділю висаджених троянд як і не було. Вони безслідно зникли. Не стало і трьох висаджених молодих дерев в парку, так само, як колись не стало і лавки біля будинку сільгоспуправління, як і зірваної гойдалки в центральному парку (знайшли поні ... Читати далі »

Просмотров: 391 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

ВСІ ЗАХОДИ ДО ДНЯ ПЕРЕМОГИ ПРОЙДУТЬ У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ

- Всі заходи, присвячені Дню Перемоги нашого народу над нацизмом у Другій світовій війні пройдуть на Борівщині, як і в країні в цілому, у повному обсязі і на високому рівні, - зазначив голова районної державної адміністрації Віталій Кіян. - На 8 травня, в День пам’яті і примирення, заплановано покладання квітів до Братської могили, мітинг пам’яті, вшанування загиблих. 9 травня урочистою колоною, як і кожного року, пройдуть ветерани, учасники бойових дій, трудові колективи, громадськість. Біля Братської могили згадаємо ті страшні роки, вшануємо всіх, хто поклав життя у боротьбі з нацизмом за наше сьогодення, за кожного з нас, віддамо належну шану ветеранам.  У центральному парку буде організовано і польову кашу,  і фронтові 100 грам, і концертну вітальну програму.  Ввечері 9 травня на центральній площі Борової також пройдуть традиційні святкові заходи.

 

БРАТСЬКУ МОГИЛУ БУДЕ ВІДНОВЛЕНО ДО 8-9 ТРАВНЯ

Минулого тижня було розпочато реконструкцію Братської могили в центральному парку Борової.

Як пояснила редакції заступник селищного голови Юнона Жук, Братська могила під дією часу та погодних умов зазнала значних руйнувань: плити пам’ятника місцями просіли, імена героїв, які поклали своє життя за визволення Борівщини, стерлись так, що їх вже не ... Читати далі »

Просмотров: 342 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

 

26 квітня минуло тридцять років від дня, коли сталася найбільша і найстрашніша техногенна катастрофа – вибух на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції.

Напередодні цієї дати Борівський будинок дитячої та юнацької творчості спільно з Борівською районною бібліотекою для дітей провели зустріч з учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС для вихованців БДЮТ, читачів бібліотеки та учнів Борівської ЗОШ №1 (учні 6-а та 6-б класів, класні керівники Черевань Т.В., Галуза С.В.).

На зустріч до дітей прийшли Микола Федорович Єдімент і Сергій Петрович Тарасюк, які в 1986 році працювали в Чорнобильській зоні  на ліквідації наслідків. Вони сумлінно виконували свій громадянський обов’язок, ціною власного здоров’я рятували наше майбутнє.

Учасники зустрічі переглянули фільм про Чорнобиль до і після катастрофи. Потім Микола Федорович та Сергій Петрович поділилися спогадами про перебування на території ЧАЕС, розповіли про побачене на власні очі.

Після зустрічі діти разом із запрошеними гостями поклали квіти до пам’ятного знаку Чорнобильцям Борівщини, вшанували тих ліквідаторів аварії, які передчасно пішли з життя.

Ніна КАРПЕНКО. Культорганізатор  БДЮТ.

Оксана БОГДАНОВА. Заступник директора Бо-рівської ЦБС по роботі з дітьми.

Просмотров: 329 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

На базі  Борівської ЗОШ  №2  пройшов  показовий День Цивільної оборони.

Захід розпочався урочистою лінійкою, на якій з привітанням до всіх присутніх звернулися директор школи Шевельова Л.В., інженер з охорони праці відділу освіти Борівської РДА Сотнікова Ю.І., головний інспектор Борівського районного сектору Головного Управління ДСНС майор служби ЦЗ Ткаченко Ю.О.

На високому організаційному і методичному рівні пройшли виховні  заходи, підготовлені вчителями початкових класів: практичний калейдоскоп для учнів 1-2 класів «Допоможи собі сам» (Шутько І.І., Тімофєєва А.І.), година спілкування для учнів 3-4 класів «Попереджений – значить озброєний» (Павленко О.О., Сикало Н.В.). Школярі  показували цікаві вистави з правил пожежної безпеки, демонстрували неабиякі знання з цього питання.  Учні 5-7 класів стали учасниками захоплюючого КВК «Знавці ЦЗ», який був підготовлений класними керівниками (Бровко В.С., Погребняк О.М., Курочкою О. Ю.).

Щоб навчити учнів діяти злагоджено і рішуче, не розгубитися у випадку виникнення надзвичайних ситуацій в школі діє агітбригада «101». Перед гостями та уч ... Читати далі »

Просмотров: 366 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

Минулої  п‘ятниці  в Борівському РБК, в рамках обласного огляду-конкурсу «Слобожанські передзвони», відбувся звітний концерт аматорів народного мистецтва Борівщини, який був започаткований в роки незалежності України. Вперше він проходив у 2004 році в Харкові. Цьогорічний огляд присвячений 25 річниці Незалежності України. 

Перш ніж розпочався творчий концерт, глядачі мали змогу ознайомитися з прекрасними роботами самодіяльних майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Борівщини. Свої творіння презентували на виставці 43 народних умільці, вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості, учні Ізюмської ЗОШ.  Картини, рушники, вишиванки, намисто, ікони, посуд, ляльки...  Відвідувачі з цікавістю розлядали весь цей скарб, розпитували як і з чого зроблені вироби.

А потім розпочався концерт. Шановних гостей, які приїхали оцінювати наших артистів, та всіх присутніх в залі зі сцени привітав голова Борівської РДА Віталій Кіян:

- Запрошую вас отримати справжню насолоду від побаченого сьогодні на цій сцені, ажде ми - найкращі, - завершив промову керівник району.

І що тут почалося… Понад дві години на сцені артисти змінювали ... Читати далі »

Просмотров: 469 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

 

Голова райдержадміністрації  Віталій Кіян провів виїзний прийом громадян в с.Чернещина. Зустріч проходила в приміщенні сільської ради.

Головне питання, з яким звернулись до очільника району місцеві жителі, – це доля Чернещинського навчально-виховного комплексу.  Останнім часом з’явилося багато чуток про закриття закладу, а це дуже турбує людей.

Віталій Олексійович заспокоїв, що Чернещинському НВК, як і іншим загальноосвітнім закладам району, ні в якому разі закриття не загрожує. Навчально-виховний комплекс буде й надалі приймати в своїх стінах вихованців.  Більше того, на виконання обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014 – 2018 роки, у цьому році Чернещинському НВК з обласного бюджету буде надано субвенцію в сумі  45 тис.грн. на забезпечення дитячого садочка сучасним обладнанням (меблі, іграшки, дитячі ігрові майданчики і т.п.).

Керівник району розповів, що на останній сесії Харківської обласної ради, яка відбулась 14 квітня,  було прийнято ряд важливих рішень, внесено зміни до Програми соціально-економічного розвитку та інших, згідно з якими Борівський район отримає цього року з обласного бюджету значну допомогу.

Крім допомоги Чернещинському НВК, буде виділено субвенцію на забезпечення Борівської ЗОШ №1 техніч-ним та технологічним обладнанням (спортивним знаряддям, тренажерами, спортивним інвентарем) – 40 тис.грн.; на видання, п ... Читати далі »

Просмотров: 303 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

На спортивній базі Борівської дитячо-юнацької спортивної школи пройшли змагання «Весняні старти» серед команд педагогічних колективів загальноосвітніх шкіл Борівського району.

Організатором цього спортивного свята виступила профспілка працівників освіти Борівського району.

Головна мета змагань -  популяризація здорового способу життя, адже заняття фізичною культурою та спортом дає людям  здоров`я, фізичну силу та радість життя.

Організацією та  проведенням змагань займалась суддівська колегія Борівської дитячо-юнацької спортивної школи.  В змаганнях взяло участь 4 команди педагогічних пра-цівників шкіл району: Борівська ЗОШ №1, Піско-Радьківська спільно з  Вище-Солоненською ЗОШ, Шийківська школа  та команда відділу освіти Борівської РДА. Склад команд: три чоловіки та три жінки.

Змагання складалися з естафетних вправ: передавання естафетної палиці; перенесення кеглів; стрибки в мішку; жонглювання  м’ячами для великого тені-су в русі; переміщення повітряної кульки бадмінтонною ракеткою в русі; комбі-нована естафета; обручі; перенесення м’яча для гри в настільний теніс та попадання в ціль; перекочування фі ... Читати далі »

Просмотров: 402 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

 

Борівська ЗОШ №1 стала однією з 24 загальноосвітніх навчальних закладів України, що увійшли до «пілотного» проекту опорних шкіл, йдеться на сайті osvita.ua з посиланням на Міністерство фінансів України, яке й здійснювало відбір.

Пояснюється, що даний проект був започаткований спільно з Міністерством освіти і науки та став можливий завдяки підтримці групи донорів, серед яких - Уряд США, Western NIS Enterprise Fund, а також компанія “Майкрософт Україна”, яка погодилася надати технічну допомогу в оснащенні опорних навчальних закладів.

Метою проекту є покращення якості освіти дітей, які проживають і навчаються в селах та селищах, і підвищення ефективності використання державних коштів, що виділяються на фінансування освіти.

В рамках проекту було відібрано по одній школі у кожній області, що отримають кошти на розвиток матеріально-технічної бази. Зазначена школа зможе отримати ресурси на ремонт приміщень, навчальне обладнання та інформаційно-комп’ютерні технології, щоб забезпечити високу якість середньої освіти для дітей з сільської місцевості.

За інформацією відділу освіти РДА, згідно поданих пропозицій Борівська ЗОШ №1 розраховує на ремонт системи комунікацій, даху, фасаду, навчальних кабінетів, харчоблоку, спортзалу, забезпечення оргтехнікою, оснащення спеціалізованих кабінетів хімії, фізики, біології і т.д. Також очікується демонтаж ава-рійної споруди (недобудований спорткомплекс), яка становить не ... Читати далі »

Просмотров: 334 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)

Чорнобиль не має минулого часу

26 квітня, в день 30-ї річниці Чорнобильської трагедії, у Боровій пройшли пам`ятні заходи.

Біля пам`ятного знаку героям чорнобильцям відбувся урочистий мітинг, в якому взяли участь ліквідатори аварії на ЧАЕС, керівники району та селища, трудові колективи, громадськість.

Із словами вдячності за неоціненний героїчний подвиг ліквідаторів перед присутніми виступив голова райдержадміністрації Віталій Кіян.

Присутні згадали минуле і висловили стурбованість майбутнім, вшанували пам`ять тих, кого вже немає поруч,  хвилиною мовчання.

- Минуло 30 років з дня тієї страшної аварії, яка навіки розірвала мирне нічне небо, - почав свій виступ заступник голови громадської організації “Чорнобильці Борівщини” Сергій Тарасюк. - За підрахунками експертів сумарний викид радіоактивних елементів, що потрапили в навкошишнє середовище внаслідок руйнації четвертого енергоблоку, є еквівалентним вибуху відразу сотні атомних бомб у м.Хіросімі. Чорнобильській катастрофі присвоєно найвищий 7 рівень, це локальна катастрофа з глобальними наслідками. На Харківщині 11649 ліквідаторів, 3700 дітей чорнобильців, більше 6 тис. чорнобильців ... Читати далі »

Просмотров: 391 | Добавил: trudovaslava | Дата: 03.05.2016 | Комментарии (0)