Головна » 2016 » Березень » 31

ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ

Законом України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 суттєво змінено форму реалізації повноважень органів прокуратури та передбачено здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів виключно у формі представництва інтересів громадян або держави в суді за наявності підстав встановлених законодавством.

Відповідно до ст. ст. 2,23 Закону України «Про прокуратуру»  від 14.10.2014 прокурор здійснює представництво в суді інтересів громадянина у випадках, якщо така особа не спроможна самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права або реалізувати процесуальні повноваження  через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність, а законні представники або органи, яким законом надано право захищати права свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист.

З огляду  на наведені вимоги Закону розгляд звернень з питань захисту прав та інтересів громадян, у разі відсутності підстав для представництва його інтересів прокуратурою в суді, здійснюють компетентні державні органи та установи.

Оскарження дій чи рішень органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій згідно з вимогами ст. 16 Закону України «Про звернення громадян» здійснюється у порядку підлеглості  вищому органу, посадовій особі, або безпосередньо до суду.

< ... Читати далі »
Просмотров: 365 | Добавил: trudovaslava | Дата: 31.03.2016 | Комментарии (0)

Порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації

Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» (далі – Закону) публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Скориставшись ст. 19 згаданого закону кожен громадянин нашої держави зможе подати запит на інформацію. Запит на інформацію – це прохання особи до розпорядника інформації надати публічну інформацію, що знаходиться у його володінні. Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту. Запити на інформацію можуть подаватися на вибір запитувача в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою). Запит може бути індивідуальним або колективним.

Запит на інформацію має містити (ч. 5 ст.19 Закону):

1) ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а ... Читати далі »

Просмотров: 430 | Добавил: trudovaslava | Дата: 31.03.2016 | Комментарии (0)

Оскарження рішень, дій або бездіяльності органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування

Порядок оскарження учасниками кримінального процесу рішень, дій чи бездіяльності слідчого і прокурора під час досудового розслідування встановлено Кримінальним процесуальним кодексом України (далі - КПК).

Відповідно до ст. ст. 303-307 КПК України рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування оскаржується до слідчого судді суду першої інстанції, у територіальній юрисдикції якого перебувають органи досудового розслідування та прокуратури.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора можуть бути подані протягом 10 днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Крім того, підозрюваний, обвинувачений, потерпілий відповідно до ст. 308 КПК України мають право оскаржити прокурору вищого рівня недотримання розумних строків слідчим, прокурором  під час досудового розслідування.

Начальник Борівського відділу

Ізюмської місцевої прокуратури                            & ... Читати далі »

Просмотров: 414 | Добавил: trudovaslava | Дата: 31.03.2016 | Комментарии (0)