Головна » 2015 » Квітень » 24

ШАНОВНІ БОРІВЧАНИ!

Для України 26 квітня – це сумна дата гірких втрат і великий приклад  героїзму нашого народу. Час не в змозі вилікувати соціальні і психологічні рани, завдані чорнобильським вибухом мільйонам людей. Усі роки, що минули, ми живемо з цим лихом.

Чорнобиль продовжує свою руйнівну силу і сьогодні, нагадуючи про велику відповідальність перед тими, хто ціною власного здоров’я, ціною власного життя заплатив за чужі помилки і врятував прийдешні покоління.

Ми схиляємо голови, віддаючи данину пам’яті і шани тим, хто першим боронив нас від чорнобильської біди, хто власним життям закрив світ від страшного радіаційного монстра, схиляємо голови перед пам’яттю тих, кого вже немає серед нас.

Шановні  ліквідатори та постраждалі внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС!

Незважаючи на випробування, що випали на вашому  життєвому шляху, ви продовжуєте працювати на благо України, виховувати дітей та онуків, підтримувати один одного в усіх життєвих негараздах, одним ... Читати далі »

Просмотров: 345 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

ДОРОГІ ЗЕМЛЯКИ!

29 років тому, 26 квітня 1986 року, в нашій країні сталася найбільша техногенна катастрофа двадцятого сторіччя. Наслідки аварії на Чорнобильській АЕС ми відчуваємо й досі. Харківщина за ці 29 років втратила більше ніж 6 тис. чорнобильців. Наші земляки були в перших рядах тих, хто ціною власного життя та здоров’я врятував Україну і весь світ від смертельної загрози. У Харківській області живе понад 11,5 тис.героїв, які брали участь у ліквідації тієї аварії, майже 22,5 тис. постраждалих від неї.

У цей день ми згадуємо учасників ліквідації наслідків Чорнобильської аварії та дякуємо їм, сумуємо за померлими, співчуваємо всім, кому довелося пережити цю трагедію. Чорнобиль - це наш спільний біль.

Зараз, як і всі останні роки, одним з головних завдань для нас є допомога постраждалим від аварії на Чорнобильській АЕС, своєчасне надання їм соціальних та медичних послуг. Все, що можна зробити в цьому напрямку на рівні керівництва Харківської облдержадміністрації, буде зроблено.

Я прошу всіх земляків сьогодні запалити свічки в пам’ять про тих, хто пожертвував своїм життям і здоров’ям заради нас і наших дітей. Сві ... Читати далі »

Просмотров: 396 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

Усі заходи до Дня перемоги пройдуть у повному обсязі!

Облдержадміністрація затвердила план заходів, присвячених двом датам – Дню пам’яті й примирення (8 травня) та Дню Перемоги (9 травня). При розробці плану врахували побажання всіх ветеранських організацій області.

- Я ще раз цепідкреслюю, що День Перемоги у Харківській області - святкується, щоб ніхто не спекулював на цій темі. Усі заходи пройдуть в повному обсязі, - підкреслив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. - Мною, як головою обласної адміністрації, затверджено план всіх заходів, пов’язаних з 8 та 9 травня. Він налічує понад 90 підготовчих та організаційних заходів.

На 8 травня заплановано покладання квітів на меморіалах та братських могилах по всій області. У Харкові покладатимуть квіти на Меморіалі Слави, там відбудеться урочисто-траурна панахида за всіма загиблими воїнами.

9 травня святкові заходи пройдуть у всіх районах і містах області. Головне обласне свято відбудеться на Меморіалі «Висота Маршала Конєва». Заплановано проведення урочисто-святкової церемонії вшанування учасників Великої Вітчизняної війни, покладання квітів, святковий концерт. Звичайно ж буде й традиційна по ... Читати далі »

Просмотров: 457 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

Гаряча   лінія

В приміщенні редакції газети  «Трудова слава»  28  квітня   з  11  до  12 години  відбудеться «гаряча лінія» з громадськістю району за участі:

- Федченка Сергія Володимировича, першого заступника голови райдержадміністрації;

Куроп’ятника Віталія Олексійовича,  начальника Борівського РВ ГУМВС України в Харківській області;

- Алєксєєнко Світлани Володимирівни,  начальника Борівського районного управління юстиції;

- Мацегори Олександра Миколайовича, представника Ізюмсько-Борівського об’єднаного  міського військового комісаріату, відповідальної особи за мобілізацію в Борівському районі.

       Телефон  «гарячої лінії» в редакції  газети «Трудова слава»  -   6-14-92.

Просмотров: 381 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

ЧОРНИЙ  БІЛЬ  УКРАЇНИ...

Вибух на Чорнобильській АЕС трапився глибокої ночі 26 квітня 1986 року. На місце по діїбула викликана команда пожежників. Сміливі й відважні люди, вони булишоковані побаченим і відразу здогадалися, що сталося. Однак думати було ніколи – і команда з 30 людей кинулася на боротьбу з лихом. З захисного одягу на них були звичайні каски і чоботи – звичайно, вони жодним чином не могли вберегтипожежних від величезних доз радіації. Цих людей вже давно немає в живих, усі вони в різний час померли болісною смертю від онкологічних захворювань.

Температура в реакторі в перші дні досягала 5000 градусів – до нього не можна було підійти. Над АЕС висіла радіоактивна хмара. Щоб прибити її до землі, реактор бомбили з вертольотів піском і поливали водою, однак ефект від цих дій був мізерний. У повітрі виявилося 77 кг радіації – ніби сто атомних бомб одночасно було скинуто на Чорнобиль.

Найстрашніше, що радянські люди не відразу дізналися про катастрофу, що сталася на Чорнобильській АЕС. Це дозволило запобігти паніці – саме цього і домагалася влада, закривши очі на те, якою ціною обернеться для людей їх незнання.

Нічого не підозрююче населення ще цілих два дні після вибуху спокійнісінько відпочивало на території, яка стала смертельно н ... Читати далі »

Просмотров: 443 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

...Коли перед очима приклад батька

Кожна епоха завжди висуває своїх героїв, відповідаючи їх появою на своєрідний запит, замовлення часу. Коли потрібно було розширювати знання про світ, з’явився Микола Миклухо-Маклай, необхідність боротися за національну незалежність породила Івана Мазепу, прагнення дати відповідь на безліч питань про світ і людину – Григорія Сковороду, ім’я Тараса Шевченка довело високий рівень можливостей української культури,Михайла Грушевського – здатність до державотворення тощо.

Події сучасності також створюють культові особи, але поряд з ними завжди стоять ті, чиїми іменами не рясніють газетні сторінки – зовсім не через те, що їхні подвиги не гідні уславлення, а тому, що таких осіб – безліч. Чи можна нагородити званням Героя всіх, хто рятував країну у Першу та Другу Світову, тих, хто з року в рік поливав потом багатостраждальну українську землю, вирощуючи хліб? Чи можна забути титанічні зусилля борців з вогнем палаючого 4-го енергоблоку, невидимою смертю, яка почала збирати свій страшний врожай одразу після трагедії 1986-го?

Коли мене у дитинстві питали про батька, я з гордістю відповідав, що він – чорнобилець. В очах тих, хто питав, я бачив повагу, і пишався своїм родством, адже вже тоді знав, що ліквідатори чорнобильської катастрофи врятували не тільки Україну, а й Європу і сусідні Білорусь та Росію.

... Читати далі »

Просмотров: 409 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

Чорнобильська трагедія у спогадах ліквідаторів

Двадцять дев’ять років тому Україну сколихнула наймасштабніша катастрофа ХХ століття – аварія на Чорнобильській атомній станції. Розглядаючи цю трагедію з морально-етичного боку, ми помітили добро, обов’язок, совість, честь та гідність українського народу, а з іншого – зло, безвідповідальність, безчестя та байдужість.

Ми не були очевидцями цієї трагедії, але нас глибоко вражають спогади наших земляків, про яких ми і розкажемо.

На території Підлиманської сільської ради проживає чотири учасники ліквідації наслідків ядерної техногенної катастрофи на ЧАЕС:  Кальченко Олександр Григорович, Колісник Володимир Павлович, Іонов Віктор Миколайович, Колесніков Геннадій Григорович.

 Кальченко Олександр Григорович (1953 р.н.) розповідає, що про трагедію на ЧАЕС дізнався, як і всі на той час, із засобів масової інформації – з телевізора, газет. Трохи пізніше отримав звичайну повістку з військкомату. Рідні, дізнавшись про повістку, розхвилювались, а всі довкола заспокоювали, що загрози для життя немає.

  До місця призначення його, як і інших, привезли автобусами. Перше, що вразило,- це пустка і неймовірна т ... Читати далі »

Просмотров: 931 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

Чорнобиль  не  має минулого часу

...Голос  криниці,  чого  ж  ти  замовк?

Руки  шовковиць, чого  ж  ви  заклякли?

Вікна  забиті, і  висить  замок  -

ржава  сережка над  кігтиком  клямки.

Білий  причілок оббила  сльота.

Хто  там  квилить  у  цій  хаті  ночами?

Може,  живе  там сама  самота,

Соває  пустку  у  піч  рогачами...

Ліна КОСТЕНКО.

Сьогодні ці слова гірким болем відлунюються в наших серцях, нагадуючи про трагічну дату нашої історі - 26 квітня 1986 року.  Ту мирну весняну ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була такою тихою, такою теплою і ласкавою… Саме в цю ніч почався відлік часу далеко не мирний, а бойовий і аварійний.

Проходять роки після аварії на Чорнобильській АЕС, але біль не вщухає. Тривога не полишає людей, пов’язаних скорботним часом ядерного вибуху.Аварія на Чорнобильській АЕС стала найбільшою трагедією за всю історію атомної енергетики. Людство побачило, яка небезпечна сила атома, ... Читати далі »

Просмотров: 343 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

Кожний демобілізований із зони ато має право на путівку  в санаторій

З обласного бюджету на оздоровлення бійців АТО направлять 2 млн. грн., повідомляє Департамент соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації. Згідно з програмою, що розроблена фахівцями ХОДА, кожному демобілізованому учаснику АТО запропонують 14-денний санаторний відпочинок. Вартість путівки оплатять із бюджету.

Направляти до санаторіїв демобілізованих бійців будуть фахівці райдержадміністрацій. З цією метою на місцях створюють спеціальні робочі групи з представників органів соцзахисту, охорони здоров’я та силових структур. До складу таких груп також можуть увійти інші фахівці та представники громадських організацій.

Посвідчення учасника бойових дій для отримання такої путівки не потрібно.

Щоб отримати путівку, військовослужбовцям необхідно буде подати в управління соцзахисту за місцем проживання лише заяву та пакет документів:

- копію паспорта;

- копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

- медичну довідку про відсутність протипоказань для проходження відпочинку в санаторно-курортних  установах;

- копію довідки про участь в АТО (за формою, встановленою постановоюКабміну № 413 від 20 серпня 2014 р.) або копію наказу командира військової частини (начальника терит ... Читати далі »

Просмотров: 440 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)

З любов’ю і турботою про людей

Минулого тижня відбулася звітно-виборна конференція районної організації товариства Червоного Хреста України за участі генерального секретаря ТЧХУ Алли Хабарової, голів обласної та районної організацій Костянтина Башкірова і Антоніни Щербак, представників підприємств і орга-нізацій селища.

Звітуючи про зроблене за останні 4 роки, Антоніна Щербак, зокрема, сказала: «Економічні труднощі в ра-йоні змусили нас шукати нові форми роботи: відкрито «Банк  одягу», надходження до нього здійснюється від населення. З 2013 року почала працювати програма ресурсного поповнення банку одягу «Чобіток».

На обліку в організації в даний час знаходиться 35 одиноких громадян похилого віку, інвалідів, в т.ч. лежачих - 8. Патронажна медична сестра за звітний період за призначенням лікарів надала 16387 медичних послуг 368 пацієнтам. Організацією власноруч зібрано одягу на 202 000 гривень, продуктів харчування на 27 000, засобів гігієни, взуття та іншого на 17 000, всього на 245 тис. грн. За звітний період допомогу отримали майже 2 000 людей. Це не враховуючи допомогу обласної організації ТЧХУ, яка надавала одяг і засоби гігієни, а також  до ... Читати далі »

Просмотров: 407 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.04.2015 | Комментарии (0)