Головна » 2015 » Листопад » 27

У пам`яті тих, хто вижив...

Страшні лихоліття голодних років назавжди закарбувалися в пам'яті тих, кому вдалося вижити. Лесь Ісаїв провів величезну роботу, збираючи свідчення очевидців про голод, і опублікував їх у своїй книзі "Борівщина в роки людомору (1928 - 1933)". Ось лише деякі з них.

Степанова Раїса Петрівна (с.Загризове): "У голодовку мені було п'ять років. Мої батьки - Олим Петро Ілліч та Параска Гнатівна - жили в Загризовій. У пам'яті залишились назавжди жахливі картини: кругом лежать мертві, діти та дорослі пухлі. Батько навчався й удома був мало. А мама, як і всі, їздила в Росію, обмінювала домашні речі на крупу й пшеницю. Пекли з картоплі коржі.

У селі була група активістів, яких називали "красна мітла". Ходили по дворах, забирали останні харчі. Заховати неможливо. Довбали навіть стіни, бо часто люди останнє закладали в комин або піч.

Ще чомусь запам'яталась сім'я Єрьоми, в них було два хлопчики десь по 10-12 років. Вони весною наловили жаб, зварили й, мабуть, переїли, бо обоє померли. Їх мати на возик ... Читати далі »

Просмотров: 692 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.11.2015 | Комментарии (0)

УПОКОРЕННЯ ГОЛОДОМ

За більш ніж тисячолітню історію України (європейської житниці), де знаходиться 20% світового запасу чорнозему, близько 60 тисяч річок і вихід до двох морів, голод траплявся тут тричі. Увага: 1921року; 1932-1933 і 1946-1947 років. До радянської влади, до Кремля, тут НІКОЛИ не було голоду. І найстрашнішим, наймасовішим з них був голодомор 1932-1933, визнаний світом геноцидом українського народу. Здійснювався він керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці.

Українська нація, яка була другою за чисельністю в СРСР, мала величезний культурно-історичний спадок, власні славетні традиції державотворення, досвід національно-визвольної боротьби. Широкі кола інтелектуалів та економічно самостійне селянство не сприймали політики комуністичного керівництва. Тому за мету було поставлено знищення українців як політичної нації, що могла поставити питання про створення незалежної держави. Для досягнення цієї мети був обраний жахлив ... Читати далі »

Просмотров: 464 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.11.2015 | Комментарии (0)