Головна » 2015 » Травень » 27

Запрошуємо на свято Дитинства!

Районне свято, присвячене Міжнародному дню захисту дітей, відбудеться  28  травня у Боровій.

Початок  о 9.30 на центральній площі селища. Свято розпочнеться «Флеш - мобом», в якому візьмуть участь усі присутні діти. Продовжиться  - концертною програмою. Під час концерту проводитимуться різноманітні конкурси та розваги. На учасників чекають призи, яскраві емоції і незабутні враження.

30 травня об 11 годині за ініціативи райдержадміністрації на центральній площі селища для дітей Борівщини - розважальна програма ТМ «Ласунка».

Всі бажаючі зможуть взяти участь у цікавих конкурсах, безпрограшній лотереї, обкиданні морозивом і гарантовано отримають подарунки.

Запрошуємо  взяти участь у святкуванні! Подаруйте своїм дітям свято!

Просмотров: 388 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

ОЗДОРОВТЕ ДІТЕЙ В «ОРЛЯТКУ»

З 2 червня 2015 року відкривається перша табірна зміна в позаміському закладі оздоровлення та відпочинку «Орлятко», друга зміна - з 26 червня.

На дітей чекають різноманітні розважальні програми, цікаві конкурси, веселі дні. Смачне якісне п`ятиразове харчування. А також спортивні змагання, подарунки, перемоги. І, звичайно ж, цілюще лісове повітря, теплі хвилі Червонооскільського водоймища, лагідне літнє сонечко.

Повна вартість путівки за відпочинок протягом 21 дня - 2814 грн. Для придбання путівки звертатися до бухгалтерії  відділу освіти РДА.

Просмотров: 437 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

Увага! Інформаційні провокатори

Деякі борівчани у дні травневих свят стали свідками дивних подій. Незнайомі жінки різного віку, приємної зовнішності у людних місцях (біля магазинів в центрі та на 14 кварталі) привертали до себе увагу емоційними розповідями про звірства, начебто скоєні бійцями ЗСУ та Національної гвардії на Донбасі. Найцікавішим є той момент, що ці різні жінки, знаходячись у різних місцях, розповідали повністю ідентичні історії, з однаковою емоційністю, за одним і тим же сценарієм. Це є незаперечним підтвердженням факту підготовки і реалізації антиукраїнської пропагандистської діяльності, яка має на меті посіяти паніку серед населення, залякати, викликати вороже ставлення до української армії та влади.

Якщо ви стали свідком подібної інформаційної агресії, телефонуйте на Урядову гарячу лінію: 0-800-507-309; гарячу лінію МВС: 057-705-93-00 та СБУ: 057-700-34-50  (безкоштовно зі стаціонарних телефонів) і фіксуйте факти на телефон, камеру, фотоапарат.

Просмотров: 431 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

Гранти для переселенців

Минулого тижня у Боровій пройшов захист бізнес-планів  переселенців із зони АТО.

У презентації взяли участь 18 осіб, які були вимушені покинути свій дім через бойові дії. Це один із етапів відбору ідей для бізнесу або навчання, для реалізації яких міжнародні організації виділять гроші.

У ході реалізації проекту були сформовані кілька груп. Відібрані люди пройшли ряд тренінгів, на яких дізналися про місцевий ринок праці, навчилися складати резюме, ознайомилися з правовими та організаційними аспектами створення приватного підприємництва та правилами розробки бізнес-ідей.

Більше половини переселенців, які пройшли цю програму і склали бізнес-план, отримають гранти на навчання або на обладнання, максимальною сумою 650 євро.

Програма реалізується за підтримки Міжнародної організації з міграції, ВО «Українські Рубежі», а також Районного центру зайнятості.

Просмотров: 547 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

Радіо у телефоні

Під час виїзного прийому громадян у Підвисочанській сільській раді  до голови райдержадміністрації Віталія Кіяна звернулись жителі сіл Калинове, Гаврилівка і Парнувате, об`єднані єдиною проблемою - радіо у телефонній слухавці.

Люди бідкаються, що практично не можуть користуватися стаціонарними телефонами, хоча сплачують за послуги зв`язку. Коли їм хтось телефонує, або вони здійснюють вихідний виклик, спілкуванню із співрозмовником на іншому кінці телефонного дроту заважає радіо. Трансляція радіопередач по телефону настільки гучна, що співрозмовники взагалі не чують один одного. Така ж ситуація і в самому Підвисокому. В цьому Віталій Олексійович переконався особисто, відповідаючи на телефонний дзвінок.

Харківській філії ПАТ «Укртелеком» дано доручення голови РДА усунути вказані недоліки у наданні послуг. Тож будемо сподіватись, що абоненти за свої гроші отримуватимуть нарешті якісний телефонний зв`язок, а не послуги радіомовлення.

Просмотров: 414 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

Харківщина привітала Надію Савченко

Жителі Харківської області написали понад 150 вітальних листів українській льотчиці та народному депутату Надії Савченко. У свій 34-й День народження вона знаходилась у Московському СІЗО, де її незаконно утримує російська влада.

Надія воювала у складі батальйону «Айдар» на сході, поки російські спецслужби її не затримали та безпідставно не звинуватили. Уже понад 9 місяців її утримують під арештом. На знак протесту, вона голодувала більше 80 днів та не переставала вірити, що скоро повернеться додому. Над її звільненням на разі працюють народні депутати України, адвокати та прості українці, які безперервно надсилають листи та турбуються за її долю.

Зараз, коли Басманний суд в чергове відмовився звільнити депутата ВРУ та ПАРЄ, співвітчизники знову організували масове написання листів, щоб
підтримати Надію та не дати їй зневіритися.

Просмотров: 345 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

«Колорадська» стрічка

Років два тому довелося мені побувати на святкуванні Дня Перемоги в одному, не дуже віддаленому від райцентру селі. Під час традиційного мітингу серед присутніх я побачив молодого чоловіка з георгіївською стрічкою на лацкані піджака. Як виявилося, то був учитель історії місцевої школи. Чи знав учитель історії справжню історію (перепрошую за тавтологію) стрічки, яку в народі прозвали через її колір «колорадською»? Либонь, що ні.

Тож варто подати, бодай побіжно, дещо про походження і сучасне використання названої стрічки. Насправді, вона не має жодного відношення до перемоги СРСР у Другій світовій війні. У царській Росії її прикріпляли до ордена Святого Георгія, яким нагороджували солдатів. Орден запровадила в 1769 році цариця німкеня Катерина ІІ.

Після жовтневого перевороту 1917-го білогвардійці у боротьбі з червоногвар-дійцями широко використовували саме георгіївську стрічку, на противагу червоній. Під час другої світової війни російську імперську символіку відродила так звана Російська визвольна армія генерала-зрадника Власова, у тому числі і названу стрічку, яку саме тому деякі сучасні історики називають «власівською».

У 2005 році на вулицях російських міст почали масово з’являтися георгіївські стрічки, відроджуючи таким ... Читати далі »

Просмотров: 588 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

Вишивка - оберіг  долі

Вишивка — це не лише майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й оберіг долі, дому, врожаю. Також, національне вишивання — є скарбницею вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь народу.

Символіка традиційної  вишивки в Україні

Протягом багатьох віків безпосередній конкретний зміст символів на вишивках втрачався, але традиції використання їх не зникли. За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи: геометричні, рослинні, зооморфні (тваринні) й відображають елементи символіки стародавніх вірувань, культів.

Геометричні орнаменти, наприклад, притаманні всім видам народного мистецтва і всій слов’янській міфології. Різноманітні кружальця, трикутники, ромби, кривульки, лінії, хрести символічно відображали уявлення наших предків про світобудову, тож їхнє значення відповідне.

На основі стародавніх космологічних символів у народі створена своя система назв. Це «баранячі роги», «кучері», «гребінчики», «кривульки», «сосонка», «перерва» тощо. На зооморфних вишивках зображуються тотемічні й солярні тварини, а також звірі, що позначають три яруси «дерева життя».

В основі рослинного орнаменту  ле ... Читати далі »

Просмотров: 1251 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

З апаратної наради

На черговій розширеній апаратній нараді, яку провів перший заступник голови РДА Сергій Федченко, піднімалися актуальні питання, серед яких, зокрема, про стан розрахунків за надані  житлово-комунальні послуги і використані енергоносії.

СТАН РОЗРАХУНКІВ

Як повідомив директор Борівського комунального підприємства теплових мереж Андрій Омельченко, заборгованість за спожите тепло з січня минулого року по травень нинішнього становить 2905100 грн. Рівень розрахунків споживачів за послуги теплопостачання у нинішньому році, а саме: населення становить 128 %, бюджетних установ – 56%. Загальна сума заборгованості за надані послуги Бо-рівським комунальним водопровідно-каналізаційним підприємством на даний момент складає 478,9 тис. грн. – констатував начальник КВКП Анатолій Скиба. Поточну заборгованість має місцевий бюджет у  сумі 265,6 тис. грн. На даний момент існує заборгованість підприємства за електроенергію в сумі 23,9 тис. грн.

На сьогоднішній день заборгованість по Борівському РВЕ становить 95138,19 грн., найбільшу заборгованість мають селищна рада, відділ культури, Підвисочанська, Підлиманська, Піско-Радьківська, Чернещинська сільради, по державному бюджету теж накопичилися борги, – повідомив на нараді Анатолій Мокєєв, начальник Борівського районного відділення енергозбуту  Акціонерної ко ... Читати далі »

Просмотров: 402 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

Святкували перемогу

9 травня в Борівському міському будинку культури пройшов урочистий мітинг і святковий концерт до 70-річчя Великої Перемоги. Жителів нашого селища привітав Борівський        селищний голова Олександр Тертишний і голова первинної організації ради ветеранів Літвінова Л.П.

Святковий концерт відкрили найменші наші артисти, запустивши в повітря голубів, як символ миру.

Щиро дякуємо депутату Верховної Ради Остапчуку В.М. і селищному голові  Тертишному О.В. за відновлення списку загиблих воїнів-односельчан на монументі слави.

Всі гості нашого свята скуштували смачну польову кашу, яку приготував сільський шеф-кухар Чирва В.І.

Свято не було б таким яскравим і каша не була б така смачна, якби не наші спонсори: С. Синицький - керівник ПАФ «Джерело», С. Яхьяєв - керівник ФГ «Ліс», В. Карапута  - керівник ФГ «Десна», С.Старікова - керівник ФГ «Оксамит», приватні підприємці В. Сухина, С. Горобчук, Ю. Скачков, О. Євель, Т.Токарева, М.Стаднік  і всі працівники МБК.

Бажаємо всім щастя, здоров’я і мирного неба над головою.

Валентина ТЮТЯ. Директор МБК.

Лілія МАКСИМЕНКО. Художній керівник.

 

Просмотров: 416 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

ПРИВІТАЛИ   ВЕТЕРАНІВ

70 років минуло з того часу, як пролунали залпи салюту на честь перемоги над лютим ворогом у Великій Вітчизняній війні. Але і зараз свято Перемоги для кожної людини є хвилюючим, з присмаком сліз. Воно болем відгукується в серці, бо немає, мабуть, жодної української сім’ї, якої б не торкнулася війна, хто б не втратив у тому пеклі близьку людину.

 Який жорстокий і кривавий шлях треба було пройти нашим воїнам задля того, щоб День Перемоги настав. Але вони вистояли і перемогли.

З нагоди свята Перемоги колективом територіального центру було організовано поздоровлення для ветеранів війни. Відвідали вдома  Куля Івана Костянтиновича, Семидоцького Івана Йосиповича, Лінкіна В’ячеслава Юхимовича, Андріянова Володимира Олександровича, Гончарова Івана Степановича, Колесніка Івана Тихоновича. До них з теплими словами вдячності за ратний подвиг в буремні роки війни звернулися працівники центру, вручили їм квіти, пригостили смачною польовою кашею,  фронтовими 100-грамами, солодощами.

  А в селі Підлиман для ветеранів Романенка Івана Яковича та Кучера Якова Івановича соціальними робітниками  було накрито стіл. За святковим столом ветерани ... Читати далі »

Просмотров: 556 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)

Золотиста картопляна нематода — небезпечний карантинний шкідник

Кожен господар має знати про небезпечний карантинний шкідник – картопляну нематоду, що викликає захворювання –глободероз. Це мікроскопічний круглий черв золотистого або темно-коричневого кольору, за розміром, як макове зерно, непомітний неозброєним оком. Розвиток картопляної нематоди відбувається в коренях рослини-господаря. Фітопаразит досить стійкий до впливу несприятливих умов зовнішнього середовища і може зберігатися в ґрунті  до 10 років. Наявність захворювання рослин визначають в період від фази бутонізації до масового цвітіння, коли ознаки хвороби виявляються найбільш чітко. Хворі рослини при сильному ступені зараження легко відрізнити за хлоротичним кольором листя, відставанням у рості, «бородатістю» кореневої системи, густо обсипаної цистами; пригніченим станом рослин в цілому. Цвітіння у них дуже скудне або взагалі відсутнє. Внаслідок паразитування золотистої глободери знижується врожайність на 70-80 і більше відсотків та товарність новоутворених бульб, а інколи зовсім відсутня.Нині вогнища картопляної нематоди  було виявлено в 17 областях країни, але потенційно вона може зустрічатися в усіх зонах картоплярства. Найбільшу кількість районів, заражених картопляною нематодою, зафіксовано у Волинській, Житомирській, Сумській ... Читати далі »

Просмотров: 476 | Добавил: trudovaslava | Дата: 27.05.2015 | Комментарии (0)