Головна » 2015 » Травень » 08

МІЖ ДВОХ ВОГНІВ. УКРАЇНА В ДРУГІЙ СВІТОВІЙ ВІЙНІ.

8-9 травня 2015 року Україна та світ вшановують пам’ять мільйонів, що стали жертвами буремних подій Другої світової війни та полягли в боротьбі проти диктаторів за мир та демократію.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана в бою атомна зброя. До армій ворогуючих сторін було залучено понад 110 млн солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 млн осіб. За результатами війни було створено ООН (Україна – один із засновників) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.

Шлях до початку війни був відкритий Пактом Молотова-Ріббентропа 23 серпня 1939 р. Згідно із таємним протоколом до нього, наци ... Читати далі »

Просмотров: 680 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

МАКИ ПАМ'ЯТІ

Квітка маку в українські традиції

В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті. В останніх з перелічених значень квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: «Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке –  як мак процвітає...». У відомій пісні «Ой, ти, Морозенку, славний козаче», мак згадується поруч зі смертю козака: «…Обступили Морозенка турецькії війська. По тім боці запорожці покопали шанці; Ой, впіймали Морозенка у неділю вранці. Ой, недаром ранесенько той мак розпускався, – Ой, уже наш Морозенко у неволю попався…». Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.

З народної творчості мак як символ пов'язаний із війною та військом перейшов у художню літературу. В Івана Франка:  «Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе». Легенду про мак обробив Михайло Стельмах у творі «У долині мак цвіте»: «…Ординці воїна скр ... Читати далі »

Просмотров: 441 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

БІЛЬ, ПРОНЕСЕНИЙ ЧЕРЕЗ ЖИТТЯ

Багато горя принесла Друга світова війна нашій Борівщині... Як, втім, і всій Україні. Крім кровопролитних військових дій, багаточисельних жертв на фронтах війни та серед мирних жителів, масових руйнувань населених пунктів внаслідок бомбардувань і обстрілів, кожен клаптик української землі пережив усі жахіття нацистської окупації. 7 місяців тривала окупація нашого району. Практично одразу ж після звільнення у 1943 році на Борівщині почалися відновлювальні роботи, які лягли на плечі працівників тилу, - здебільшого жінок та підлітків.

Квіти для ювілярки Анастасії Трифонівни Харченко

- Після визволення командування дало наказ будувати новий міст між Гороховаткою і Боровою, - розповідає свідок і безпосередній учасник тих подій Анастасія Трифонівна Харченко, для якої ті дні відбудови стали найтрагічнішими у житті, а пам’ять про них гірким болем відлунює в грудях вже понад 70 років. - Військові та колгоспники будували міст із свіжозрубаного дерева. Коли закінчили, одразу почали мостити дорогу. Справа від мосту був кар’єр, там били камінь для дороги, вкладали його, потім засипали піском. Все вручну. Так побудували 10 км шляху. Ми ходили з Гаврилівки до Гороховатки щодня на роботу пішки 8 км. Один раз на день нас годували. Ввечері пове ... Читати далі »

Просмотров: 422 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

До перемоги – єдністю!

«Ніхто не забутий, ніщо не забуте» – лунає сьогодні звідусіль. Кожен з нас пам’ятає про героїв, які врятували нашу країну від німецько-фашиських загарбників. Напередодні 70-ї річниці Дня Перемоги ми завітали у гості до ветерана Великої Вітчизняної війни Галини Олександрівни Полтавець, яка мешкає у селі Шийківка. Вона поділилась з нами  своїми спогадами і думками.

       

- Галино Олександрівно, розкажіть про своє довоєнне життя. Чим Ви займалися? Які плани будували? Де і як застала Вас війна?

- Спершу я вчилася в Харківському залізничному училищі. Мене з іншими відмінниками навчання відправила туди здавати іспити директор школи, в якій я навчалася. З нашої групи мене одну взяли в училище, інших – ні. Коли ввели плату за навчання в розмірі 150 карбованців, довелось їхати додому, бо грошей не було, платити було нічим. Вже через півроку вступила до Ізюмскої педшколи. Дуже хотіла стати вчителькою.Йшов 1941 рік. Мені  було 16. Саме під час навчання я й дізналася про початок війни. Звичайно, ми всі дуже хвилювалися, не знали, що чекає попереду. Перший курс   закінчити не встигли, всіх ... Читати далі »

Просмотров: 534 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

Дитинство, розтоптане   війною

Війна…Все більше часу віддаляє нас від Другої світової. І все менше людей, які пам’ятають ті важкі роки, сповнені горя і сліз. І тим дорожчі спогади кожного свідка тих подій.

Щоразу, спілкуючись, дивуюся цим людям: скільки їм довелося пережити, перестраждати, скільки втрат їм довелося пізнати,  і як би їх доля не ламала, а вони залишилися Людьми з великої літери. І, що теж дивує, - до дрібниць пам’ятають все про своє воєнне дитинство.

Так,  День Перемоги стає для нас далеким, але пам’ять не можна знищити. Тому напередодні свята пропоную спогади учасника і дитини війни. Правильніше, звісно, сказати, що вони обоє були дітьми у роки війни, але Іван Маркович Вразовський  вже тоді, будучи 10-річним підлітком,  допомагав старшим працювати в тилу, тож він – учасник війни.

Народився він у Сергіївці в далекому 1931 році, в сім’ї колгоспників. Коли почалася війна, його батька разом з іншими чоловіками забрали на фронт і мама залишилася з трьома дітьми. На той час вона працювала дояркою в місцевому когоспі «Змагання» (до речі, була серед передовиків).

А Іван, не дивлячись на свій вік, працював у полі.

- Тоді все в полі робили коровами та волами– ... Читати далі »

Просмотров: 509 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

Шановні борівчани,  дорогі ветерани, працівники тилу, діти війни !

З кожним роком усе вагомішим стає історичне значення Перемоги у Другій світовій війні і подвигу українців, які, не шкодуючи свого життя, стали на захист рідної землі та багатьох країн світу. 8 травня, в День пам`яті та примирення, та 9 травня, в день 70-ї річниці Великої Перемоги, ми  згадуємо всіх, чиє життя забрала   та страшна війна, низько вклоняємося та віддаємо глибоку шану ветеранам, які  врятували світ від фашистського супостата і потім своєю ратною працею піднімали країну з руїн, будували життя для своїх нащадків, аби діти жили в мирі, на вільній землі.

Дорогі ветерани, діти війни! Ваші мудрі поради, підкріплені життєвим досвідом, сила і стійкість духу, мужність і відданість рідній землі завжди були і залишаються надійним орієнтиром для молодого покоління, яке зараз розбудовує незалежну державу. Ваш приклад надихає нас на нові звершення в ім’я розквіту України.

Від усього серця вітаємо усіх борівчан та вас, дорогі наші ветерани, працівники тилу, діти війни зі святами і бажаємо усім міцного здоров’я, с ... Читати далі »

Просмотров: 402 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

Дорогі земляки!

Вперше у травні ми відзначатимемо дві дати. Вонидуже важливі й тісно пов’язані одна з одною. 9 Травня - святе для нас свято, День Перемоги. 8 травня Президент України оголосив Днем пам’яті та примирення.

Восьмого травня з ветеранами війни, з тими, хто брав участь у боях в Афганістані та в інших гарячих точках планети, з учасниками антитерористичної операції на Донбасі ми разом пом’янемо товаришів, що пішли, героїв, завдяки яким над нашими головами - мирне небо.

Дев’ятого травня святкові заходи пройдуть у всіх ра- йонах області, разом з ветеранами ми будемо згадувати ту страшну війну й радіти Перемозі. Ми обов’язково за-просимо до участі в цих подіях молодь - тих, хто виріс в мирній країні,   а  зараз змушений власними очима бачити жахи війни, про які розповідали діди. 9 травня поруч з сивими ветеранами стоятимуть їхні онуки - бійці АТО, волонтери, нові герої, що захищають нашу Батьківщину.

У ці святі для нашого народу дні мені особливо хотілося б попросити всіх примиритися, забути про політику, відкинути все те, що нас роз’єд ... Читати далі »

Просмотров: 412 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

 Дорогі ветерани,   шановні земляки!

8 травня у передмісті Берліна підписано Акт про беззастережну капітуляцію фашистських військ. Україна в День пам’яті та примирення вшанує загиблих у роки війни.

Переможні залпи салюту 9 травня 1945 року стали символом досягнення вистражданого довгоочікуваного миру на рідній землі для наших батьків, дідів і прадідів. Вітаю усіх із 70-річчям Перемоги у найкривавішій та найстрашнішій війні, яку зазнало людство.

Наші солдати і офіцери пройшли тисячі кілометрів фронтових доріг, відлічили 1418 днів і ночей кровопролитної битви з ворогом, наповнивши кожен день і кожну годину подвигами, героїзмом і відвагою, — таким був  шлях до Перемоги.

Сувора правда війни залишиться з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої ратної праці і вічної скорботи за тими, хто віддав у ім’я Перемоги власне життя. У кожній українській сім’ї є свої сторінки літопису, які розповідають про виробництво та відправку на фронт сотень тисяч боєприпасів, тисяч танків і літаків, про нескінченно довгі дні і безсонні ночі очікування на трикутники-листівки з фронту, про героїчну непосильну працю в тилу.

Перемога1945-го возвеличила нашу країну, уславила народ, об’єднала і загартувала ... Читати далі »

Просмотров: 490 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)

Дорогі ветерани, шановні друзі!

Сердечно вітаю вас із всенародним святом – 70-річчям Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками!

Для всіх нас цей день є особливим – у ньому поєдналися і радість перемоги, і гіркота втрат.

Вічна пам’ять і слава героям, які ціною свого життя врятували Вітчизну і весь світ від фашизму, та фронтовикам, які пішли у вічність у повоєнні роки.

Доземний уклін вам, сивочолі ветерани. Ми пишаємося величчю вашого життя та подвигу і раді, що сьогодні ви поруч, що всі разом ми зустрічаємо свято Великої Перемоги. Дай вам Бог міцного здоров’я і спокійного довголіття, нехай ваше життя зігріває любов близьких, шана рідної країни, за яку ви проливали кров.

Шановні друзі, віддячимо  своєю увагою та турботою нашим дорогим ветеранам, допомагаймо у всьому людям, які 70 років тому подарували нам найцінніше – мир, право вільно жити, працювати, виховувати дітей. Ніхто не забутий, ніщо не забуте!

З повагою, Народний депутат України    Віктор Остапчук. ... Читати далі »

Просмотров: 384 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.05.2015 | Комментарии (0)