Головна » 2015 » Липень » 24 » 102 повідомляє
09:21
102 повідомляє

102 повідомляє

Останнім часом відмічається поширення такого виду злочину, як протиправне заволодіння коштами громадян з використанням електронно-обчислювальних машин та мережі Інтернет.

Найбільш розповсюджені наступні схеми шахрайства:

1. Здійснення угоди купівлі-продажу на Інтернет-аукціонах (електронна комерція). Коли шахрай під виглядом покупця зв'язується з продавцем товару і просить повідомити номер банківської карти для розрахунку, при цьому крім номеру самої карти отримує CVV код. Після чого перераховує з банківської карти наявні кошти на свою.

2. Має місце і зворотна схема, коли шахрай повідомляє продавцеві, що не може виконати переказ грошей на карту начебто у зв'язку зі збоями в системі і просить продавця нібито зробити переказ самостійно при цьому продавцеві необхідно виконати ряд дій з картою через банкомат. В ході виконання команд шахрая потерпілий самостійно здійснює переказ грошових коштів зі своєї банківської карти на рахунок вказаний зловмисником.

3. Можлива ситуація, при якій добросовісний покупець, знаходячи товар, який його зацікавив на Інтернет-аукціоні, робить часткову або повну оплату за вказаними реквізитами, однак товар так і не отримує.

Для того, щоб не стати жертвою шахраїв:

- слід купувати товари тільки на тих сайтах, які зарекомендували себе з позитивного боку, перевірені раніше та не викликають сумнівів.

- для отримання переказу відправнику потрібно знати тільки номер карти і ваше ім'я. Паспортні дані, ідентифікаційний код, дата народження і термін дії картки при цьому не потрібні. Якщо ви домовляєтеся, наприклад про продаж товару, не повідомляйте покупцеві ніяких зайвих даних;

- при продажу товарів через Інтернет не слід вчиняти платіжні операції, які вам незрозумілі, або діяти за інструкцією особи, яка хоч і представилась покупцем, але Вам не знайома.

Для юридичного захисту власних інтересів від протиправних дій шахраїв необхідно максимально "документувати" свої дії до, під час і після фінансових відносин в Інтернеті: знімати скріншоти сторінок веб-сайту, на якому надаються різноманітні послуги з електронної комерції; не видаляти листи, що надходять на електронну пошту, смс-повідомлення, контактні телефони можливих шахраїв; зберігати наявні документи. Особливу увагу слід приділити збереженню фінансових доказів (виписок про рух коштів на стан рахунку, чеків з автоматів поповнення рахунків), що підтверджують факт переказу коштів, розмір завданої шкоди та сприятимуть установленню зловмисника.

У разі проявів незаконних шахрайських дій необхідно терміново звернутися до правоохоронного органу з письмовою заявою про злочин, в якій викласти обставини правопорушення, та долучити копії наявних підтверджуючих матеріалів.

Анастасія Глущенко.

Інспектор по зв'язках з населенням.

Переглядів: 566 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar