Головна » 2015 » Грудень » 17 » 100 ДНІВ ЯКОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
17:27
100 ДНІВ ЯКОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ

100 ДНІВ ЯКОСТІ  НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ

7 листопада набув чинності Закон України "Про Національну поліцію", який був ухвалений Верховною Радою 2 липня 2015 року.

Одночасно із цим законом набуває чинності і Положення про Національну поліцію, затверджене Постановою КМУ 28 жовтня 2015 р. З цього часу міліція в Україні припинила своє існування.

Про все це я вирішила поговорити з начальником Борівського відділення поліції, майором поліції Денисом Шокуном.

- Денисе Володимировичу, звичайно, всім жителям району цікаво більш детально дізнатися що таке нова поліція, які обов`язки поліцейських. І чи оновиться склад районного поліцейського відділення?

- Якщо говорити загалом, у законі Національна поліція визначається як центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. У складі Національної поліції функціонуватимуть кримінальна поліція, патрульна поліція, поліція охорони, спеціальна поліція і поліція особливого призначення.

Основна мета наразі - створення нового органу, здатного надати якісний правоохоронний сервіс, відповідно до вимог су-спільства.

Що ж стосується питання оновлення особового складу районного відділення, то про це можна буде говорити більш конкретно після переатестації наших працівників.

- Чи є щось нове в Законі, що стосується роботи поліцейських?

- Починаючи з першого дня служби, робота працівників, які пройшли атестацію, буде оцінюватися згідно з методикою "100 днів якості Національної поліції". Тобто, оцінка якості роботи працівників буде здійснюватися незалежно від їхніх посад, звань, а також територіального та структурного підпорядкування.

- І які показники при цьому будуть враховуватися?

 - Кінцева оцінка якості роботи формуватиметься з урахуванням таких показників: результати зовнішнього соціологічного опитування населення; результати оцінки ефективності роботи поліції бізнес-середовищем; результати внутрішнього опитування працівників Національної поліції; оцінка результатів виконання пріоритетних завдань.

- А які  на сьогодні основні завдання поліції?

-  Забезпечення публічної безпеки і порядку; охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави; протидія злочинності; надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

- Які вимоги до кандидатів на службу в поліції?

-  На службу можуть бути прийняті громадяни України віком від 18 років, які мають повну загальну середню освіту, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, володіють українською мовою.

- Чи дуже складно стати поліцейським?

- Звичайно, вимоги до поліцейських дуже високі. Всі, хто виявив бажання стати поліцейським, мають  пройти медичне обстеження, перевірку фізичного рівня підготовки, психічного здоров'я та аналіз на відсутність алкогольної, токсичної чи наркотичної залежностей;  не повинні бути протягом останніх 12 місяців двічі і більше притягнутими до адміністративної відповідальності; не  повинні мати статусу підозрюваного чи підсудного; мають взяти на себе зобов'язання дотримуватись обмежень та підписати Присягу поліцейського, укласти контракт, подати всі необхідні документи для участі в конкурсному відборі.  

Для проведення відбору кандидатів до Національної поліції створено спеціальну комісію. Періодично кожен поліцейський має проходити атестацію, аби підтвердити свої вміння та навички. Атестація здійснюється при всіх можливих переміщеннях на нижчі або вищі посади.

Призначення на посаду поліцейського здійснюється безстроково - до виходу на пенсію або у відставку, за умови успішного виконання службових обов'язків.

- Я так розумію, згодом у поліцейських буде і новий формений одяг?

- Так, звичайно, але поки що, відповідно до Закону України "Про Національну поліцію", полі-цейським дозволяється носіння та використання форменого обмундирування, визначеного для працівників міліції, до затвердження Кабінетом Міністрів України зразків форменого обмундирування полі-цейських та забезпечення ним у визначеному порядку відповідно до затверджених норм.

- Може, все ж розкажете про конкретні зміни, що стосуються  більшості громадян?

- Є зміни, які першими відчують водії. У разі ДТП копи не складатимуть протокол, а відразу виписуватимуть постанову про адміністративне порушення. Водіїв штрафуватимуть за відео- та фотодоказами порушення правил дорожнього руху. Щороку водієві нараховуватимуть 150 балів, за кожне правопорушення зніматимуть 50. Тож, вже після трьох мінімальних порушень кермувальникам доведеться сплачувати грошима. Переглянути фото і відео порушень можна буде на сайті поліції. Також, за місцем реєстрації, водіям надсилатимуть протоколи із квитан-ціями за порушення правил дорожнього руху.

- Денисе Володимировичу, Ви людина нова в Борівському районі, тому, будь ласка, коротко розкажіть про себе.

- Народився я 26 серпня 1983 року в м. Барвінкове, у 2004 році закінчив Харківський національний університет внутрішніх справ за спеціальністю правоохоронна діяльність. Протягом останніх 11 років займав різні посади у ра-йонних відділах міліції Харківської області.

Дорученням начальника Головного управління Національної поліції в Харківській області № 1/25 від 27.11.2015 року  на мене покладено тимчасове виконання обов'язків начальника Борівського відділення поліції, обов'язки заступника начальника Борівського відділення поліції Ізюмського відділу ГУНП виконуватиме підполковник поліції Масалов Сергій Іванович.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 602 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar